Bikicki Orange Code

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Bikicki Orange Code

Zahvaljujući manifestaciji Terroirs 2019, koja će se održati u subotu 30. novembra u Metropol Palace Beograd, glavni grad Srbije postao je ovog vikenda svojevrsna regionalna prestonica oranž i prirodnih vina. A kao efektna uvertira za sve to u vinoteci Wine and Pleasure održana je ekskluzivna degustacija oranž vina iz privatne kolekcije Đorđa Bikickog, vlasnika vinarije Bikicki koja se nalazi među predvodnicima ovog novog talasa u srpskom vinarstvu.

Vina na degustaciji
Vina na degustaciji Orange Code u Beogradu

Na degustaciji je bilo čak 15 vina, među kojima sedam iz Slovenije i severnog dela Italije, odakle je ova nova oraž revolucija i krenula pre dvadesetak godina kao obnovljeni eho tradicionalnih metoda proizvodnje vina koji se do tada održao još jedino u pojedinim vinarijama Gruzije.

- Želja mi je bila da predstavim neke od klasika oranž revolucije, kao što su Stanko Radikon, Damijan Podveršič, Valter Mlečnik, Dario Prinčič, zatim da kroz četiri srpska vina pokažem kako mi to radimo ovde, a doneo sam još i nekoliko vina iz drugih zemalja koja mi se čine zanimljivim – kaže Đorđe Bikicki, domaćin uspele pokazne vinske vežbe.

vinarija bikicki
Veruje u budućnost oranž vina u Srbiji, Đorđe Bikicki

Ono što je verovatno bio utisak večeri jeste da su četiri srpska oranža predstavljena tom prilikom – Morava Qvevri 2017 Kovačević, Uncensored 2017 Bikicki, Jantar MM16 Baša i Babba mv Maurer – pokazla potencijal ne samo da se ravnopravno nose s ostalima, već su ostavila i znatno bolji utisak od pojedinih vina s daleko više reputacije u tom segmentu.

vinarija bikicki 03

Konačno, bilo je zanimljivo čuti i šta Bikicki misli o komercijalnim dometima ovakvih vina u Srbiji, s obzirom na to da njihova popularnost na najrazvijenijim vinskim tržištima u svetu iz godine u godinu raste.

- Slovenija, kao jedan od svetskih lidera u proizvodnji ovakvih vina, ima mnogo takvih proizvođača i svi se bore da sa svojim vinima dođu do velikih gradova. A mi ovde imamo Beograd sa dva miliona stanovnika i potencijalno najveće tržište za oranž vina u regionu. E sad, nisam siguran do koje mere će publika prihvatiti ovakva vina, ali činjenica da su prirodna i oranž vina postala veliki trend na Zapadu govori mi da će i to kad-tad doći do nas, kao uostalom i sve drugo – kaže na kraju Bikicki.

nazad na vrh