Vrt osvanuo u Beču

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vrt osvanuo u Beču

Ove godine na svečanoj dodeli AWC nagrada u Beču bilo je prisutno i nekolicina vinara iz Srbije.

- U Beč smo pozvani kao dobitnici medalje, uostalom samo se tako može ući na ovu svečanost održanu 27. oktobra – kaže Radoslav Tripković, vlasnik malene Vinarije Vrt iz Riđice koji je prošle godine na ovom ocenjivanju dobio srebro za vino Beli Cuvee, Vrt. – Ove godine dobili smo medalje za naša dva aromatizovana vina. Roze sa radnim nazivom Vrt Riđo ( Riggio) 2018, gde je osnova muskat hamburg, a vino po stilu nešto između vermuta i bermeta, dobio je zlato i 90,9 poena, zahvaljujući čemu smo ušli u najuži izbor za najbolje aromatično vino kategorije! Nezvanično sam saznao da smo završili na šestom mestu. Takođe, za crveno aromatizovano vino od frankovke Vrt Crveni Bermet 2018 dobili smo srebro i 89,2 boda, svega osam desetina do još jednog zlata.

AVCW VRT2
Supružnici Dragoslav i Gabrijela Tripković na dodeli AWC nagrada u Beču

Na svečanosti je naravno bilo najviše vinarija iz Nemačke, Austrije, Švajcarske i najbližeg okruženja, a Radoslav prenosi utiske organizatora koji su mu izjavili da su počeli sve više da cene srpska vina i da su prijatno iznenađeni kvalitetom ove godine prijavljenih vina iz Srbije, posebno onih od belih sorti rizling, sovinjon, šardone i pino blan.

- Austrijanci su generalno oduševljeni kvalitetom vina koja dolaze iz Srbije, jedino stalno postavljaju pitanja kad ćemo slati autohtone sorte umesto internacionalnih. Nas su, konkretno, pitali otkud mi u aromatizovanim vinima, mi kažemo da nas je oduvek zanimalo da napravimo vermut, uz naravno mirna vina, ali i ovo aromatizovano za koje vele da je fantastično. Pominjali su i kao zanimljivost da do sad ni jedno slatko vino iz Srbije nije stiglo na takmičenje. Očigledno je da su naša vina ušla u gornju lestvicu takmičenja i da se više ne moramo osećati kao autsajderi na velikim takmičenjima.

AVCW VRT3

Radoslav je u Beču bio sa surpugom Gabrijelom, a tu su bile i njihove kolege iz vinarije Botić iz Čuruga, koji su osvojili srebro za vino od sorte sovinjon blan.

- Oni su mala vinarija i bili su presrećni što su uspeli da dobiju neku nagradu, a bile su tu i naše komšije iz Riđice, vinarija Šveljo, koja je takođe dobila diplomu za jedno vino, što je u kategoriji bronzane medalje koja se ovde ne dodeljuje – kaže na kraju Radoslav Todorović.

Niko kao Janko

U Gradskoj kući u Beču, gde je održana svečana ceremonija uručenja AWC nagrada, predstavnik vinarije Janko iz Smedereva primio je specijalno priznanje kao najuspešnija srpska vinarija na ovogodišnjem ocenjivanju, osvojivši čak četiri zlata i pet srebra.

nazad na vrh

Srodni tekstovi