Otisak vinorodne Šumadije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Otisak vinorodne Šumadije

Kapitalno delo „Vinorodna Šumadija“, knjiga vinskog viteza Zorana Dragoljevića Žorža u izdanju Službenog glasnika i udruženja Wine Expert biće uskoro dotupna svim ljubiteljima vina u Srbiji.

Ova knjiga velikog formata spremna je da vas povede na „nezaboravno vinsko putovanje u srce Šumadije koje je centar Srbije, koja je centar Balkana“, kaže u nadahnutom predgovoru književnik Vidosav Stevanović, otkrivajući masivna, tvrdo povezana vrata izdanja sa 288 bogato ilustrovanih strana uz 13 mapa i oko 450 ilustracija.

- S idejom da predstavim vinorodnu Srbiju krenuo sam da obrađujem istoriju, sorte, detaljno svako vino, sve vinarije, i nakon dve godine shvatio da to ne mogu fizički da postignem u dogledno vreme, kamoli finansijski. I onda sam se posvetio isključivo našem vinogradarskom rejonu Šumadija – kaže Dragoljević, jedan od pokretača uspešnog Salona vina u Kragujevcu.

Vinorodna Sumadija Korice 3D
Sve na jednom mestu, bogato opremeljena knjiga „Vinorodna Šumadija“

Tri godine je bilo potrebno da se priča zaokruži i početkom novembra odštampaju prvi primerci. Knjiga je rađena kao loza, bukvalno od korena do glave. Počinje istorijatom čitave vinske Srbije, potom obrađuje temu teroara, posebno rejona Šumadija i šumadijskih vinogorja uz sorte koje su tu zastupljene, da bi svaka od  šumadijskih vinarija i pojedinačno svako vino od ukupno 156 etiketa bilo predstavljeno do tančina. Vinarije su locirane na mapama, a svuda postoje i QR kodovi za skeniranje putem androida, te se uz pomoć Smart telefona lako pronalaze. Takođe, prikazani su detaljni podaci o vlasnicima i osnivačima vinarije, njihov istorijat, potencijal za vinski turizam. Vina su opisana, date su preporuke, a poglavlja su opremljena crtežima, vinarelima čuvenog karikaturiste Jugoslava Vlahovića kome je takođe nedavno iz štampe izašla knjiga Sto za vino, pa je ovo bio plodan primer saradnje u slavu pića bogova.

Knjiga „Vinorodna Šumadija“ sadrži posebna korisna poglavlja kao što su Vinska karta, gde su sva vina rejona obrađena po kategorijama, po sorti ili boji, zatim poglavlje Slaganje hrane i vina, kao i detaljan Kalendar vinskih događaja u Šumadiji. Vinski put Šumadija, tačnije vinski turizam opisan je kroz četiri ture: Krnjevo, Oplenac, Venčac i Kragujevac. Posebno je predstavljeno Udruženje vinara Šumadije, Vinski viteški red Šumadije, dok ova knjiga prvi put u Srbiji (ne računajući prevedene knjige) ima potpuni Rečnik o vinu sa preko 300 odrednica. A podaci su apsolutno sveži, datiraju iz marta 2019. godine.

ZoRz Foto Zoran Petrovic 2017
Neumorni istraživač vinskog nasleđa Srbije, Zoran Dragoljević Žorž

- Tokom rada došao sam do zanimljivih podataka. Kao prvo, bio sam šokiran da čitava Šumadija ima svega 273,7 hektara vinograda namenjenih proizvodnji vina u vlasništvu registrovanih vinara, od ukupno 1.100 hektara pod lozom! Taj podatak gde smo danas dospeli me je iskreno rastužio, pogotovo dok sam obrađivao temu Venčačke zadruge sa navodima da je 1903. godine samo tadašnja opština Topola imala preko hiljadu hektara pod lozom! Uz činjenicu da postoji 26 vinarija, još jedan detalj je donekle neveseo: Šumadiju su kroz istoriju skraćivali kako je ko stigao! Veštački praviti Beogradski vinogradarski rejon i oduzeti Smederevo Šumadiji, Jagodinu, Levač ili Lazarevac zaista je narazumljivo. Šumadija je istorijski pojam i u tom, a i u geografskom smislu omeđena je rekama. Na severu Savom i Dunavom, na istoku Velikom Moravom, na jugu Zapadnom Moravom, a na zapadu rekom Kolubarom. Današnji vinogradarski rejon Šumadije zapravo je samo delić te teritorije. Uz pomenutih 26 vinarija tu je i Podrum manastira Drača. Nije registrovan kao vinarija, ali proizvodi sjajno merlo vino iz sopstvenih vinograda koje brižljivo neguje otac iguman Onufrije Hilandarac, rodom iz Kragujevca. Poslednje su u knjigu ušle nove vinarije Draganić, Vladimir kao i Eden, koja još nije teritorijalno definisana pošto se nalazi na granici rejona. Paradoksalna je i situacija da imamo oazu Grošnica u kojoj je vinarija Art Wine, a ona se nalazi u predgrađu Kragujevca. I Despotika ima problem, jer pored Umčara imaju vinograde i kod Grocke, što spada u Beogradski rejon. Ali, s obzirom na to da Veselin Despotović, vlasnik vinarije, poseduje geografsko poreklo na obe lokacije, oni praktično imaju dvojno vinsko državljanstvo!

Od brojnih zanimljivih podataka pažnju privlači činjenica da u Šumadiji postoje četiri penušava vina, od kojih tri proizvodi vinarija Aleksandrović, a jednu Katanić, da postoje 62 etikete belih vina, 22 roze etikete, crvenih etiketa ima 63, a slatkih i polu-slatkih pet etiketa. Od sorti, crvenih se gaji 13 vrsta, belih 17, a interesantno je da se među belima najviše gaje šardone, sovinjon blan, rizling, pino beli, pa tek onda muskat otonel i tamjanika. Kod crvenih prokupac je na trećem mestu, a prva dva suvereno drže merlo i kaberne, dok je kaberne fran četvrti.

A kako je knjiga nastala?

- Crpeo sam podatke iz  mnogo izvora, najviše iz „Vinskog i vinogradarskog atlasa“ Darka Jakšića sa saradnicima. Ali osnovni podaci su došli od vinara kroz upitnik, tako da su podaci koje imamo krajnje relevantni i daleko kompletniji od onih dobijenih iz Ministarstva poljoprivrede. Ukratko, bilo je uživanje pisati knjigu, raditi na njoj uz druženje sa vinarima, jer šumadijski vinari su dobri likovi, pozitivni ljudi sa kojima je uvek lepo i prijatno.

Knjiga „Vinorodna Šumadija“ moći će da se kupi kod izdavača, putem interneta i kroz saradnju sa drugim izdavačkim kućama. Cena još nije formirana, a posebno je zanimljivo da je vinski novinar Dušan Jelić knjigu već preveo na engleski i očekuje se uskoro i to izdanje.

nazad na vrh