Najbolje vino, vinarija i vinar decenije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Najbolje vino, vinarija i vinar decenije

ejms Sakling (Suckling), legendarni vinski kritičar, urednik časopisa Wine Spectator ali i prvi čovek čuvene Internet platforme JamesSuckling.com, proglasio je italijansku vinariju Masseto svojim prvim izborom za najbolju vinariju poslednje decenije. Na eventu „Velika svetska vina" održanom u Majamiju, istovremeno je za vino decenije proglasio čileansku etiketu Almaviva 2017 istoimene vinarije, a kao najboljeg vinara Filipa Daluina (Philippe Dhalluin), izvršnog direktora kompanije Baron Philippe de Rothschild.

vinarija masseto
Barik podrum vinarije decenije Masseto

Potpuno nova, tek sagrađena vinarija Masseto okružena šumama Toskane i milovana svežim morskim vetrom, čija unutrašnjost donekle podseća na hipermodernu pećinu delo je vrhunskih arhitekata Hikaru Morija i Mauricija Zita, njihovog projektnog studija ZitoMori. Ipak, najveća vrednost krije se u sedam hektara vinograda podignutih na plavoj glini regije Bolgheri koja daje vanvremenski kvalitet merlou Masseto, cene oko 800 dolara po boci uokvirene pojedinim tvrdnjama da je to najbolji merlo na svetu, ali i svim drugim vinima koja od 1986. godine u ovoj vinariji odležavaju u savršenim uslovima. Vinarija je ujedno omaž porodici Freskobaldi koja tokom sedam vekova kombinuje vinsku tradiciju, iskustvo ali i inovativne procese u cilju dostizanja perfekcije negujući neke od najboljih vinograda Toskane. Treba podsetiti da je ova familija vlasnik i brenda Ornellaia.

3
Tankovi u vinariji Masseto

Almaviva 2017 je ogromno priznanje vinima Južne Amerike gde Sakling istražuje i boravi barem mesec dana svake godine. Kupaža pod etiketom Almaviva bazirana je na najvećem delu kaberne sovinjona sa bitnim dodatkom stare bordoške sorte karmenere za koju se u početku u Južnoj Americi verovalo da je zapravo merlo! Uz nju su u manjoj meri u vinu zastupljeni kaberne fran, pti verdo i merlo, ali pravi. Opis vina je krajnje neobičan: arome lišća kupine i joda su divlje i egzotične posebno kad su upotpunjene ukusom dagnji i notama zemlje. Vino je punog tela, sa snažnim taninima koji pokazuju mišiće i mogu se žvakati. Strukturno i moćno, gusto i vrlo, vrlo duboko. Zanimljivo je i to da je vino ime dobilo po heroju opere Figarova ženidba, grofu Almaviva. Iako ime zvuči španski, reč je o liku iz francuske klasične literature, ali to dodatno spaja dva kontinenta, stari i novi vinski svet.

- Veliko mi je zadovoljstvo što ovo priznanje ide vinu Alamaviva 2017 - izjavio je Sakling. - Tokom poslednje decenije probao sam sa mojim malim timom oko 100.000 etiketa a ovo je vino pokazalo veliku strukturu i fantastičan potencijal starenja. Pritom, ovo je uz berbu 2015 već drugo vino iz ove vinarije koje sa 100 poena proglašavamo perfektnim.

3
Najbolje vino decenije Almaviva, simboli na etiketi su omaž civilizaciji plemena Mapuš, a naziv etikete je rukopis tvorca Figarove ženidbe Bomaršea

Sa obzirom na ovu činjenicu ne čudi odluka da i titula najboljeg vajnmejkera ide u ovu vinariju, tačnije neobičnu prekookeansku vinsku simbiozu koju čine dva velika svetska imena. Naime, 1997. godine ugovor o zajedničkom nastupu potpisali su baronesa Filipina  de Rotšild predsednica borda firme Baron Philippe de Rothschild koji poseduje čuveni Chateau Mouton Rotschild i Eduardo Đuilisasti Tagle, predsednik najpoznatije čileanske vinarije Concha y Toro. Već naredne godine potekle su prve Almaviva etikete kontrolisane od obe strane iz prve vinarije sagrađene u chateau stilu u Čileu.

2
Najbolji vinar decenije Filip Daluin

Tu stižemo do najboljeg vinara decenije po mišljenju Saklinga a to je Filip Daluin koji pored etiketa Chateau Mouton Rotschild, potpisuje i proizvode drugih čuvenih vinarija poput onih iz doline Napa: Opus One, Chateau Clerc Milon i naravno čileanske Almaviva. Filip je posebno uključen u fine procene selekcije grožđa i trenutka berbe kao i vinifikacije u podrumu gde se odlučuje o finesama i eleganciji vina.

Vinski svet trenutno sa nestrpljenjem iščekuje rezultate Saklingovog ocenjivanja sa ture „Velika vina Italije", a rezultati će biti objavljeni krajem februara.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama