Vinski univerzum

  • Tekst  Tomislav Radić
  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Alilović, Vkelić, Radanović, Šimunec, Anđelini Alilović, Vkelić, Radanović, Šimunec, Anđelini

Vinski univerzum Zagreb, prvi hrvatski festival za mlade vinare održaće se u četvrtak 30. januara od 15 do 21 čas u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.

Osmišljene su dve edukativne radionice, Malvazija & malvazija, kao priča o terroiru i Vino i hrana, sljubljivanje za početnike. U planu je i nagradna igra za posetioce i izlagače, a nakon festivala, Klub studenata Agronomskog fakulteta (KSA) organizuje „After Party“.

Vinski univerzum je inače obrazovno-promotivna vinska priredba gde učestvuju mladi vinari (18-35 godina) koji predstavljaju svoja vina. Svaki vinar, osim klasične promocije svojih vina i predstavljanja vinarije kroz jednu odabranu temu po kojoj će posetioci zapamtiti njegovu vinariju i vina, ima i poseban zadatak: edukaciju mladih o kulturi umerenog uživanja vina.

Vinski univerzum je prvi put organizovan decembra 2015. u Ljubljani kad je priredbi porisustvovalo oko 700 mladih posetilaca i ta je slovenačka manifestacija iz godine u godinu sve bolja i popularnija. Manifestacija u Zagrebu 2020. osmišljena je po uzoru na slovenački model, sa ciljem: edukacija, bolja promocija, kultura uživanja i umerenosti u vinu, ali prilagođeno hrvatskim vinarima i uslovima.

Kao izlagači učestvuju i vinarske grupe Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Veleučilišta u Požegi, te Riječkog veleučilišta (Poljoprivredni odjel Poreč).  Na radionici sljubljivanja vina i sireva na konferenciji za medije kušana je Cetinka vinarije Bačić s Korčule i Malvazija Anđelini iz Istre uz Žminjski sir mlekare Latus i Mladi trapist MIH sirane, otok Pag.  O sljubljivanju hrane i vina, kao svojoj posebnoj temi govorio je na konferenciji  mladi vinar Dominik Anđelini.

Manifestacija se organizuje uz podršku Vinskog univerzuma Ljubljana, Kluba studenata Agronomskog fakulteta (KSA), Hrvatskog sommelier kluba (HSK), te Turističke zajednice Zagrebačke županije. 

nazad na vrh