Pelješac u Zagrebu

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Pelješac u Zagrebu

Degustacija pod nazivom „Pelješac u Zagrebu“ održana je 25. januara u restoranu „Klub književnika“ u Zagrebu u organizaciji udruženja „Vinoljupci“.

Predstavilo se ukupno deset vinarija sa Pelješca - Matković, Violić, Ledinić, PZ Putniković, PZ Postup, PZ Dingač, Ponos, Gregurević, Bezek i Dingač-Skaramuča – koji su za ovu priliku doneli vina različitih stilova, od barika do desertnih, te kao selekcije vina s položaja Postup i Dingač. Osim plavca malog, kao dominantne sorte i najvažnije u Dalmaciji, ponuđena su i vina od pošipa i rukatca, takođe autohtonih sorti tog podneblja.

Inače, Pelješac je jedno od najpoznatijih hrvatskih vinogorja sa 1.000 hektara pod vinovom lozom. Devedeset posto nasada čine crne sorte, među kojima je najzastupljeniji plavac mali. Iako na cijelom Pelješcu daje jako dobre rezultate, najpoznatiji plavac mali uzgaja se na položajima Dingač i Postup

Udruženje „Vinoljupci“ deluje od 2014. godine i do sada je organizovalo sedam open-air vinskih festivala, te pedesetak drugih vinskih događanja i susreta s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i unapređenja vinske kulture na neformalan i zabavan način.

- Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno ceni hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na nešto drugačiji način, opušten i neformalan. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, nezavisno o stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti – izjavila je Irena Lučić, organizator ove degustacije realizovanoj u saradanji s udruženjem „Plavac mali – Pelješac“.

nazad na vrh