Srpska vina zlata vredna

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Srpska vina zlata vredna

I u Srbiji je sve prisutnija praksa da pojedinim vinima cena u vinotekama raste iz godine u godinu, a promene se događaju i češće. Tako smo, eto, dočekali i prvo srpsko vino koje je probilo cenu od 100 evra za standardnu bocu!

Reč je o vinu Kremen Kamen 2015 negotinske vinarije Matalj, jednom od najnagrađivanijih srpskih vina koje je u jednoj beogradskoj vinoteci dostiglo cenu od 12.900 dinara! A samo godinu dana mlađa berba istog vina staje (svega) 4.735 dinara, dok je ona starija, iz 2011. godine, koja je ponela i naziv najboljeg vina Srbije na Velikom testu Vino.rs 2013. godine prema našim saznanjima dostupna samo u jednoj vinoteci i to po ceni od 19.000 dinara! Još dve ili tri boce...

Nikola Mladenovic Matalj 56
Trenutno na čelu najskupljih vina Srbije, Nikola Mladenović Matalj s vinom Kremen Kamen 2015

Kako se Nikola Mladenović Matalj, u čijoj je vinariji vino nastalo, oseća pred saznanjem da proizvodi zvanično najskuplje vino Srbije?

- Prijatno sam iznenađen, ali moram reći da niti sam to tražio, niti imam bilo kakve veze s formiranjem tih cena. One su isključivo stvar tržišta i jednostavno nisu cene po kojima sam svojevremeno prodavao svoja vina. Sa druge strane, očito je da su odnos ponude i potražnje takvi da je moguće formirati cenu na tom nivou. Inače, večina tih berbi kod nas u vinariji nisu više dostupne. Privatnu arhivu ne nudimo kupcima, pa se čak ni aktuelna berba iz 2016. godine ne može kupiti kod nas, imamo samo manju količinu za degustaciju, za onog ko dođe.

vinarija janko c 35
Uskoro bi i Stari Zavet 2011 Janko mogao da dosegne cenu od 100 evra po boci

Pokušali smo da saznamo i kako se cenovno kotira vino Stari Zavet 2011 vinarije Janko, koje je svojevremeno osvojilo regionalni trofej na Decanteru, što je za sada i dalje najveći uspeh nekog srpskog vina na ovom najprestižnijem ocenjivanju.

- Imam ovo vino za prodaju, naravno u veoma malim količinama po ceni od 7.000 dinara. No, uskoro se spremam da promenim čepove, nakon čega će cena porasti na 100 evra, pošto ću tom prilikom sigurno nekoliko boca morati da odbacim. Znači, ko prvi boci, njegova buteljka – kaže Dragan Vasić Janko, vlasnik vinarije.

Da li ovo znači da je magična granica od 100 evra za domaću buteljku dostignuta i prestignuta, te da konačno berba određuje cenu? Da podsetimo: Pre samo šest-sedam godina pravi šok na domaćem vinskom tržištu izazvala su cenom pojedina srpska vina. Bilo je mnogo mišljenja da je tridesetak evra previše za kupovnu moć potrošača, ali i za domaći vinski proizvod, pa je shodno tome ovim retkim etiketama predskazivana neslavna budućnost. 

Kolika je gornja granicajpg
Koja je gornja granica koju kupac u Srbiji može da izdvoji za vino

Ipak, vina 33 Braća Rajković, Rodoslov Aleksandrović i pomenuti Stari Zavet Janko, koja su na police vinoteka stigla s cenom od oko 3.000 dinara pokazala su da imaju kupce, baš kao I tada ubedljivo najskuplje srpsko vino vinarije Tri Oraha koje je stajalo 5.000 dinara. U jednom trenutku i vinarija Milijan Jelić iz Valjeva plasirala je jednu belu etiketu po toj istoj ceni, ali je taj gest tada tumačen kao nekakvo teranje inata tržištu ili kao izuzetak koji povrđuje pravilo da su domaće etikete cenovno još uvek daleko od vinskih primadona zapada.

vina 
Neka od najskupljih vina Srbije

Nedugo potom pomenuta vina su se u vinotekama popela i stepenicu više, ujednačivši cenu negde između četiri i pet hiljada dinara, dok se Stari Zavet 2011 u specijalnom pakovanju odvažno zaokružio na 50 evra (6.000 rsd). Time je i praktično poveo cenovnu trku sve dok vinarija Radovanović nije na tržište pre neku godinu izbacila 25 Cabernet Sauvignon Reserve 2012, to veliko zlato sa nadmetanja najboljih kabernea i merloa iz Bergama, u magnum pakovanju. „Bezobrazno skupo vino", kako sam Radovanović priznaje, prodavalo se u specijalnom pakovanju i boci od 1,5 litara za 21.900 dinara, koliko danas košta i magnum Mataljevog Kremen Kamena 2013.

U jednom trenutku najskuplja buteljka bila je vino Dobra Godina 2011 Temet (9.970 RSD), ali je do sada na tržište došla samo ta jedna berba ovog jedinstvenog vina. Kako će dalje izgledati ova „trka za naziv najskupljeg srpskog vina“ ostaje da vidimo i – strepimo!

Kremen Kamen razne berbe

Šta kupcu donosi razlika u ceni između raznih berbi, pitali smo Nikolu Mladenovića Matalja?

- Berba 2017 je bila jako kvalitetna, dala izuzetno ekstraktivna vina kojima je neophodan duži period sazrevanja i u buretu i u boci, pa će se Kremen Kamen 2017 naći u prodaji tek decembra 2021. godine. Mi iz naše arhive inače pratimo ta vina koja su stilski slična, samo što svako odgovara datoj berbi. Tako 2015. ima prefinjenu strukturu, u berbi 2013 veoma je prijatna aromatika, dok se slična robusnost pojavljuje u vinima iz berbi 2012, 2017 i 2019. Zaokruženi kvalitet u svakom smislu odlikuje vino iz 2011. godine.

nazad na vrh

Srodni tekstovi