Dve en primeur degustacije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Dve en primeur degustacije

Na jednodnevnu premijeru malvazija iz prošlogodišnje berbe i vina Bregovite hrvatske u zagrebački hotel Esplanade došlo je 67 vinara iz svih delova Istre. I ove su godine po uzoru na slične degustacije u Francuskoj predstavljene mlade malvazije koje još odležavaju u buradima, a prema rečima Nikole Benvenutija, predsednika udruženja istarskih vinara i vinogradara Vinistra, reč je o berbi koja će dati velika vina.

- Kvalitetu vina doprinele su umerene letnje temperature bez većih ekstrema. Kasnilo je dozrevanje, pa se prvi put u poslednjih desetak godina grožđe bralo desetak dana kasnije od uobičajenih termina. Malvazija, kao istarski brend, postala je atraktivan turistički proizvod, a prema nekim procenama čak 200.000 gostiju dolazi godišnje u Istru upravo zbog naših vina – kaže Nikola Benvenuti.

Na manifestaciji, gde su se istarskim vinarima i ove godine pridružili proizvođači žlahtine i autohtonih sorti bregovite Hrvatske, čuo se i podatak da je novi Zakon o vinu doneo administrativne i financijske olakšice sektoru vinarstva u vrednosti od 12 miliona kuna (oko 1,6 miliona evra), te da će vlada posebnu pažnju usmeriti u promociju vina.

En Primeur 2

- Ako Austrija za marketing svojih vina izdvaja godišnje više od osam miliona evra, onda u skladu sa svojim mogućnostima tako treba da se ponaša i Hrvatska, jer za nas vino nije samo prehrambeni i potencijalno važan izvozni proizvod, nego igra snažnu ulogu i u turističkoj ponudi – istakao je Dragan Kovačević, potpredsednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske privredne komore( HGK).

Ovo, međutim nije bio jedino En premeur događaj u glavnom gradu Hrvatske. Nekoliko dan ranije u hotelu The Westin u Zagrebu predstavljene su i 54 vinarije iz Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja s vinima od graševine, pošipa i pušipela iz berbe 2019. godine. Slavonski vinari su berbu ocenili vrlo dobrom, oni iz Međimurja označili su godinu kao zahtevnu tako da su samo neki vinari uspeli sačuvati kvalitetno grožđe, dok u Dalmaciji ističu kako je grožđa bilo manje ali da su zadovoljni kvalitetom.

nazad na vrh