Bela kadarka na sceni

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Bela kadarka na sceni

Bela kadarka iz berbe 2019. godine, blanc de noire vino vinarije Tonković, jedinstveno u svetu i za sada još bez etikete, imalo je premijeru na sajmu vina BeoWine i odmah privuklo pažnju.

Ono što je nedavno najavljeno iz ove subotičke vinarije, da će imati kompletan portfolio vina, od penušavca, preko crvenog, roze i evo sada belog vina od samo jedne crne sorte kadarka, ostvareno je.

- Kao što znate, belo vino od crnog grožđa nije tako lako napraviti, pa se niko praktično ne bavi time – objašnjava Mladen Ćirić predstavnik vinarije Tonković.

A veoma je malo i vinarija u svetu koje praktično od samo jedne sorte proizvodi sve vrste i stilove vina. Bela kadarka Tonković flaširana je svega tri dana pre početka sajma, ali je već potpuno harmonizovana u boci. Lepe zelenkaste boje koja asocira na svežinu, originalnog je mirisa i ukusa koji se ne podudara sa sortama koje se inače koriste za proizvodnju belih vina. U ustima je vino srednjeg ka punijem telu, sa 12,5 % alkohola, gipko i s upečatljivom završnicom, idealno gastronomsko vino. U ovom prvom pokušaju proizvedeno je tek 1.500 boca koje će na tržište čim etikete budu spremne, u osvit proleća. A naredne jeseni, kada stigne nova presa koja je kasnila za prethodnu berbu, biće još više bele kadarke i još boljeg kvaliteta, najavljuje Ćirić.

nazad na vrh

Srodni tekstovi