Grand Tasting 2020: Vinski vrh regiona

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Grand Tasting 2020: Vinski vrh regiona

Grand Tasting 2020, drugo izdanje ekskluzivnog pozivnog salona 30 najboljih vinarija iz regiona, uz dodatni program Selekcija regionalnih oranž vina, održaće se 28. marta u hotelu Metropol Palace Beograd. Biće to u pravom smislu reči vinski spektakl na tragu prošlogodišnjeg izdanja Grand Tastinga, proglašenog za najbolju vinsku manifestaciju Srbije u 2019. godini.

Jer, Grand Tasting ne samo da okuplja na jednom mestu 30 najistaknutijih vinara i vinarija regiona, već je to i jedino mesto na kojem posetioci mogu da probaju najbolja vina iz arhiva tih vinarija, od kojih mnoga više nisu dostupna na tržištu ili čak nikada nisu ni bila u Srbiji!

Grand Tasting 2019 152

Već sam spisak učesnika dovoljno govori svakom poznavaocu vinskih prilika u regionu: Chateau Kamnik, Krauthaker, Vukoje, Kozlović, Jakončič, Podrum Radovanović, Simčič, Plantaže, Temet, Enjingi, Tikveš, Benvenuti, Milijan Jelić, Matošević, Boškinac, Budimir, Bovin, Cilić, Bire, Nuić, Degrassi, Korta Katarina, Podrum manastira Tvrdoš, Dukay-Sagmeister, Deurić, Vista Hill, Bibich, Škegro, Ščurek i Sirk, uz specijalne goste, najpoznatiju tursku vinariju Chamlija i jednog od najistaknutijih svetskih proizvođača slatkih i predikatnih vina Bodren, te Selekciju regionalnih oranž vina gde će ova nesvakidašnja vina koja naglo dobijaju na popularnosti predstaviti vinarije Clai, Maurer, Bikicki, Svetlik, Milina, Podveršič, Mansus, Prus, Kabola, Klet Brda, Terpin...

Ipak, ono što bi trebalo posebno istaknuti su vanserijska vina koja će ove ugledne vinarije doneti u Beograd, što Grand Tasting čini jedinstvenom manifestacijom u okruženju. U pitanju je potpuno novo iskustvo za ljubitelje vina, svojevrsna vinska liga šampiona gde se pokazuju maksimalni dometi internacionalnih sorti u regionu, ali i veliko bogatstvo lokalnih sorti od kojih se danas prave vrhunska i autentična vina koja su u poslednje dve decenije postavila čitav regiona na vinsku kartu sveta, a koja će posetioci moći da probaju na čašu!

Predstaviti svako od tih malih vinskih remek-dela zahtevalo bi ozbiljan prostor i vreme, ali evo nekoliko napomena šta između ostalog očekuje posetioce Grand Tastinga 2020.

Ten Barrels Syrah 2015
Fantastični  Ten Barrels Syrah 2015 Chateau Kamnik u pakovanju od šest litara

Iz Chateau Kamnik stiže pet arhivskih etiketa među kojima i Merlot Single Vineyard 2013 u duplom magnumu, Ten Barrels Cabernet Sauvignon 2013, Chardonnay Barrel Fermented 2006, a kao posebna poslastica Ten Barrels Syrah 2015 u pakovanju od šest litara!

GT u Trebinju (46)
Radovan Vukoje će predstaviti malu vertikalu jednog od najboljih vina u regionu Vranac Rezerva

Radovan Vukoje iz vinarije Podrumi Vukoje 1982 dolazi u Beograd s čuvenom žilavkom Carsko vino 2015, crvenom kupažom Zlatna selekcija 2011, vinom Burgundac crni 2012, čak tri berbe jednog od najboljih vina regiona Vranac Rezerva, iz 2008, 2010. i 2012. godine, te vinom Chardonnay Sur Lie 2016 koje će na Grand Tastingu prvi put biti predstavljeno u javnosti!

Vlado Krauthaker (12)
Vlado Krauthaker, jedna od ikona hrvatskog vinarstva dolazi u Beograd

Vlado Krauthaker, jedna od ikona hrvatskog vinarstva, donosi Graševinu Mitrovac 2013, Chardonnay Rosenberg 2012, Blauburger 2004, bordošku kupažu MERCS 2011, čitavu liniju fantastičnih oranž vina Kuvlakhe, te arhivsku Graševina izborna berba 1994, praktično sve raritetna vina prvi put u Srbiji!

Mija Radovanovic
Tajne iz Podruma Radovanović na Grand Tasting 2020

Mija Radovanović, pionir srpskog vinskog preporoda s početka devedesetih godina prošlog veka, donosi iz Podruma Radovanović nekoliko arhivskih berbi legendarnog kabernea, ali i jubilarni Cabernet Sauvignon 25 iz 2012. godine u magnum pakovanju, što je iskustvo koje možete da doživite samo u retkim prilikama.

django2016 190321161612 thumbnail 4
Evropska premijera najskupljeg turskog vina ikada Django 2016 Chamlija

Najpoznatija turska vinarija Chamlija, kao specijalni gost na Grand Tastingu, imaće u Beogradu evropsku premijeru kabernea Django 2016, najskupljeg turskog vina ikada koje će publici lično predstaviti vlasnik vinarije Mustafa Čamlidža!

santa
Santa Elisabetta 2015 Benvenuti moći će da se proba samo na Grand Tastingu

Grand Tasting 2020 će biti i jedino mesto u Srbiji gde će moći da se proba po mnogim listama najbolje hrvatsko vino prošle godine Santa Elisabetta 2015 od lokalne sorte teran, po kojoj je vinarija Benvenuti prepoznata kao jedna od vodećih i sa kojom su do sada osvajali najveća svetska priznanja, poput Decanterove platinaste medalje. Iz ove vinarije u Beograd stižu i višestruko nagrađivana vina Anno Domini Malvazija 2017 i Anno Domini Teran 2013 u magnum i duplim magnum bocama.

Vinarija Matošević iz okoline Rovinja predstaviće vrhunske kupaže Grimalda bijelo 2013 i Grimalda crno 2012, te prave male raritete od malvazije – Alba Barrique 2006 i Alba Robinia 2003!

Kada smo kod Istre, nadaleko poznate vinarije Kozlović i Degrassi donose toliko toga vanserijskog da će posetioci biti u prilici da na jednom mestu probaju veći deo onog najboljeg što ova poznata vinska regija danas ima.

Tri Morave rezerva 2016 (14)
Najbolje atohtono belo i najbolje crveno vino Srbije dolaze iz vinarije Temet

Najbolja srpska vinarija u prošloj godini Temet predstaviće, uz ostale adute iz svog podruma, i vina Tri Morave rezerva crveno 2016 Temet, najbolje crveno vino Srbije za 2019. godinu, i Tri Morave rezerva belo 2016 Temet, najbolje belo vino Srbije od autohtone ili novostvorene sorte, kojih praktično više nema prilike da probate na drugom mestu!

Vinarija Cilić, iz koje je prošle godine stiglo najbolje belo vino Srbije Onyx belo 2017, takođe će poslednje flaše ovog vina, i to velika pakovanja, izneti pred publiku na Grand Tastingu.

Grand Tasting 2019 (193)
Marijan Simčič dolazi s izborom najbolje ocenjenih vina iz svog podruma

Marjan Simčič, jedan od najuticajnijih slovenačkih vinara danas, donosi selekciju nagrađivanih vina iz svog podruma, među kojima su i Pinot Noir Opoka 2016, koje je Džejms Sakling ocenio sa 95 bodova, te Merlot Opoka Trobno Cru 2013. Biće zanimljivo probati i izuzetno cenjeni merlo iz iste berbe Carolina Select 2013  vinarije Jakončič, takođe jedne od vodećih u Sloveniji, koja prvi put dolazi na Grand Tasting.

Iz Slovenije ponovo stižu i najbolja vina renomirane vinarije Ščurek iz Goriških Brda, a prvi put će ono najbolje iz svog podruma predstaviti vinar Valter Sirk iz vinarije Sirk.

Vinarija Milijan Jelić, proglašena za najbolju u Srbiji 2017. godine, najavljuje između ostalog raritetni Nebiolo 2012, te izuzetni Morange, oranž vino od domaće sorte Morava.

Legendarno vino Defora korčulanske vinarije Bire, od autohtone sorte grk, već nekoliko godina je na vrhu liste najboljih belih vina Hrvatske, a u Beograd stižu poslednje dve flaširane berbe ovog vina oko kojeg se otimaju najbolji restorani u regionu jer se svake godine flašira u veoma malim količinama.

Sagmeister (52)
Erne Sagmajster donosi najbolje organsko vino Srbije u 2019. godini

Najprijatnije prošlogodišnje iznenađenje na vinskoj sceni Srbije, organska vinarija Dukay-Sagmeister, čije je vino Furmint Kew 2016 proglašeno za najbolje organsko vino Srbije, donosi pored ovog vina i ostale single vineyard etikete od starih sorti furmint i kadarka, što će, uz raritete iz vinarija Bikicki i Maurer u Selekciji oranž vina biti pravo otkriće za mnoge posetioce, posebno one iz inostranstva kojih će, na osnovu do sada prodatih i rezervisanih ulaznica, biti u rekordnom broju.

Boskinac Ocu
Prvi put u Beogradu, ekskluzivna vina Boškinac s Paga

Jedna od atrakcija ovogodišnjeg Grand Tastinga je svakako i vinarija Boškinac s Paga, koju su mnogi svetski eksperti uvrstili na listu najboljih iz regiona, a čija najbolja vina mogu da se probaju samo u ekskluzivnim restoranima, kakav je i onaj koji radi u okviru butik hotela uz samu vinariju u Novalji i čiji je gost svojevremeno bio i slavni kulinarski putopisac Entoni Borden. Valja obratiti posebnu pažnju na maceriranu belu kupažu Ocu, u kojoj se uz šardone i sovinjon blan nalaze i lokalne sorte gegić i debit, te crvenu perjanicu kuće Boškinac Cuvee, kupažu merloa i kaberne sovinjona koja će u Beogradu moći da se proba iz čak tri berbe – 2013, 2015 i 2016!

Iz Tikveša donose nekoliko berbi svetski priznatih etiketa Barovo i Bela Voda, ali i ekskluzivna vina iz njihovog boutique ogranka Domain Lepovo, dok će crnogorski gigant Plantaže za ovu priliku izneti i svoja najcenjenija vina iz linije Stari podrum.

Bovin My Way 750 2011
Poslednje boce vina My Way 2011 stižu iz vinarije Bovin

Makedonski Bovin će predstaviti najprestižnije etikete raskošno vrelog vranca, koje ujedno spadaju i među najskuplja vina u regionu – A’gupka 2012 i Era 2011, te i bukvalno nekoliko poslednjih boca vina My Way 2011!

Da li treba još?

Korta Katarina s Pelješca jedna je od najspektakularnijih vinarija u regionu, a u Beograd dolaze sa selekcijom najboljih vina od sorti plavac mali i pošip, gde će verovatno najveća zvezda biti vino Reuben’s Private Reserve 2009.

Vinarija Budimir iz Župe donosi arhivska vina u velikom pakovanju koja su u nekoliko navrata poslednjih godina dobijala visokih 90 i više poena od najpoznatijeg vinskog kritičara Roberta Parkera, uključujući i Svb Rosa 2009, Prokupac boje lila 2009 i Prokupac boje lila 2011, te fantastične rajnske rizlinge koji se nalaze na vinskim listama nekoliko ekskluzivnih restorana u SAD.

Bibich
Iz vinarije Bibich stiže novo vino Aleph 2013, trenutno možda i najskuplje u Hrvatskoj

Vinarija Bibich, koju vodi hrvatski vinski enfanat terrible Alen Bibić, glavni je promoter lokalnih dalmatinskih sorti babić, plavina, lasina, debit i pošip, a najviše interesovanja već sada pobuđuje beogradska premijera njegovog vina Aleph 2013, trenutno možda i najskupljeg vina hrvatske, a tu je i jedno od najcenjenijih vina poslednjih godina Bas de Bas crno 2015, oba u pakovanjima duplog magnuma!

vinarija Deurić 05
Princeps Brut Nature 2015 Deurić najbolje je ocenjeno srpsko penušavo vino na Decanteru

Vinarija Deurić s Fruške gore izneće najbolje penušavo vino Srbije u 2019. godini Princeps Brut Nature 2015, specifično blanc de noir vino od pino noara rađeno tradicionalnom metodom, a koje je s 91 poenom na Decanteru do sada najbolje ocenjeno penušavo vino iz Srbije ikada!

Iz hercegovačke porodične vinarije Škegro, koja je bila u selekciji i prošlogodišnjeg Grand Tastinga, stižu vina iz linije Krš od lokalnih sorti blatina i žilavka, svako autentični odraz teroara, sunce, kamen i mediteransko začinsko bilje zarobljeno u aromama i ukusu vina. Tu će biti i jedino oranž vino od žilavke Krš Orange 2017, a najavljena je i premijera vina Carsus Trnjak 2017!

Kada je reč o Hercegovini, poslednjih godina možda i najdinamičnijem vinskom regionu na prostoru bivše Jugoslavije, najbolje iz svojih podruma će doneti i ugledne vinarije Nuić i Podrumi manastira Tvrdoš.

Ivo Enjingi, možda i najveća vinska legenda Hrvatske, čarobnjak iz Hrnjevca kako ga zovu, dolazi ponovo na Grand Tasting s čudesno kompleksnim belim i crvenim kupažama Venje starim deset i više godina!

Vinarija Vista Hill, nova zvezda na vinskoj sceni Srbije, uz već dokazane rezerve donosi i novitet, macerirano vino od rajnskog rizlinga Amfora 2017, nedavno ocenjeno kao najbolje vino Srbije u kategoriji vina proizvedenih tradicionalnom metodom.

Milina (25)
Amfora 2015 korčulanske vinarije Milina jedino je ovakvo vino od sorte pošip

Posebna priča na Grand Tasting 2020 biće u okviru Selekcije regionalnih oranž vina, gde publiku čekaju macerirani nektari iz vinarija Clai, Svetlik, Damijan, Terpin, Prus, Mansus, vodećih srpskih vinarija s ovim stilom vina Maurer i Bikicki, a jedno od najprijatnijih iznenađenja za ljubitelje ovakvih vina biće sigurno pošip Amfora 2015 Milina s Korčule, jedino ovakvo vino od te popularne sorte!

Istaknimo u ovom kratkom osvrtu i to da će specijalni gost Grand Tastinga 2020 biti i vinarija Bodren, po mišljenju mnogih vinskih stručnjaka jedna od najboljih u svetskim razmerama kada su u pitanju predikatna vina od kasnih i ledenih berbi, čudesni slasni nektari koji vas ostavljaju bez reči!

Ovo je tek vrh ledenog brega kada je reč o vanserijskim vinima koja će moći da se probaju samo na Grand Tastingu 2020. A šta se sve krije ispod njega biće u prilici da proveri 1.000 posetilaca koji uspeju da obezbede ulaznice za ovaj najveći ovogodišnji vinski spektakl u Beogradu.

KAKO DO ULAZNICA ZA GRAND TASTING?

antrfile

 

Za Grand Tasting 2020 pušteno je u prodaju tačno 1.000 ulaznica po ceni od 2.500 rsd. Budući da će se na ovoj degustaciji točiti raritetna vina čija je cena veoma različita, svaki posetilac uz ulaznicu dobija katalog s opisom svih vina na Grand Tasting 2020, vinsku čašu Riedel i apoene u vrednosti od 2.000 dinara, svojevrsni wine money pomoću kojeg će moći da proba i pije vina po želji.

Takođe, na licu mesta će biti posatvljeni štandovi za dokupljivanje vinskih apoena, a biće omogućena i kupovina vina na flašu.

Ulaznice se mogu nabaviti preko onlajn prodaje Tickets.rs i na njihovim prodajnim mestima u Beogradu i Srbiji, te rezervisati i kupiti putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na telefone: +381 61 696 3560 i +381 64 111 8279.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi