Bikicki u Teksasu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Bikicki u Teksasu

U beogradskom restoranu Endorfin u okviru redovnih večeri uparivanja hrane i vina Endorphins predstavljena je vinarija Bikicki na kojoj je gost bio i uvoznik prirodnih i organskih vina Pangea Selections iz Teksasa, Grant Ričardson, koji je došao u Srbiju kako bi izabrao vina za svoju prodajnu mrežu.

Ova mlada firma iz Ostina specijalizovana je za vina iz manje poznatih vinskih regija u svetu, što ga je i dovelo ovde na Balkan, prvo u Bugarsku, a posle Srbije i u Albaniju.

- Nama su u fokusu vina napravljena uz minimalne intervencije u podrumu, a grožđe za njih dolazi iz vinograda koji nisu tretirani veštačkim đubrivima i hemikalijama. Za mene su to vina koja najverodostojnije odražavaju tradiciju i specifičnost terena na kojem nastaju – kaže Ričardson, kome je ovo prvi boravak u Srbiji.

Bikicki Endorphins (25)

Tokom nekoliko dana stekao je, kaže, pozitivne utiske o ovdašnjim vinima, ali i o Beogradu, restoranima koje je posetio...

- Stupili smo u kontakt preko Instagrama, zatim sam mu poslao uzorke u SAD i evo, došao čovek da proba još malo i vidi Srbiju – kaže Đorđe Bikicki, vlasnik vinarije Bikicki. – Obišli smo zajedno i vinariju Maurer, gde je pored njihovih vina probao i vina iz nove vinarije Baša, a u Beogradu smo imali i degustaciju vina iz vinarija Vujić, Imperator, Plavinci i Todorović, praktično sve što srpska vinska scena može da ponudi na temu prirodnih i organskih vina.

Bikicki Endorphins (10)

Inače, na večeri u restoranu Endorfin predstavljeno je pet etiketa koje su vinariju Bikicki u poslednjih nekoliko godina uzdigle u vrh srpske vinske scene: Uncensored 2017, dugo macerirani traminac koji je prošle godine poneo i naziv najboljeg oranž vina Balkana na ocenjivanju BIWC u Sofiji, sovinjon blan s etiketom SO 2016, zatim oranž varijanta pino griđa CU 2017, pino noar Pinotte 2015, te desertni traminac Makana 2015, koji je 2018. godine proglašen za najbolje posluslatko ili slatko vino Srbije.

Bikicki Endorphins (3)

Poslužena uz originalne sledove hrane koje je spremio glavni kuvar restorana Nikola Nikolić, sva servirana vina dobila su dodatu dimenziju. Bilo da se radilo o tartaru od brancina, pečenom celeru koji je bio neka vrsta posebno prijatnog gastronomskog iskustva, piletini s vrganjem ili sporo kuvanom svinjskom obrazu sa šljivama, zaključak gostiju i domaćina bio je da aktuelna srpska enološko-gastronomska scena poseduje adute koje ostatak sveta tek treba da otkrije. Tome bi sada mogao da doprinese i odlazak pojedinih srpskih organskih vina preko Atlantika.

nazad na vrh

Srodni tekstovi