Neka anđeoska vina

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Neka anđeoska vina

Nedavno su vinskoj javnosti predstavljena dva vina iz linije Arhangel, iza kojih stoji vinski vitez, somelijer i urednik vinskog portala Pavle Radanović, a koja su napravljena u vinariji Dibonis na Paliću.

- Ideja o vinima Arhangel nastala je 2016. godine kada smo Laslo Boni, vlasnik i enolog vinarije Dibonis i ja razgovarali na temu kako bih kao ljubitelj vina bez vinograda mogao da imam svoje etikete, a da ne postavljam vinariju brzopleto – otvara temu Pavle, čiji smo upečatljivi kaberne fran Gabriel 2017 probali anprimer krajem prošle godine na jednom beogradskom vinskom dešavanju, a koji je na nedavno završenom BeoWine dobio zlatnu medalju.

Na istoj manifestaciji predstavljeno je i vino iz amfore Uriel 2019, koje prema njegovim rečima predstavlja pravi dar s neba iz poslednje berbe.

- Uriel je oranž muskat krokan. Te godine grad je delimično oštetio Bonijev vinograd, čije grožđe koristim u izradi Arhangel vina. Pritom ga je i veoma jak pljusak totalno „oprao“, a pošto krokan ima veoma tanku pokožicu morali smo momentalno da ga beremo nakon čega smo ga stavili u amfore i čekali šta će se dogoditi. Srećom, posle šest dana krenula je spontana fermentacija na divljim kvascima i ostalo je da se vidi koliko će ti kvasci uspeti da odrade posao. Posle mesec dana na kljuku fermentacija je završena, skinuli smo ga sa taloga i dobili suvo oranž vino. Ponovo je pretočeno u nadzemne amfore iz Mađarske, gde je odležalo još dva meca pre flaširanja.

DSC 9000
Vinski vitez kao vinar, Pavle Radanović

S obzirom na to da Pavle koristi grožđe, tehnologiju, podrum i sudove, kao i bogato iskustvo i znanje Lasla Bonija, zanima nas koji je njegov udeo u priči o ovim vinima?

- Moj je tipični vizionarski deo, dok je Boni osoba koja vina po mojim vizijama i željama pravi. Smislio sam znači kako će vino da izgleda i kako smatram da će biti zanimljivo kupcima da bi se dobro prodavalo. Takođe, određujem kada ga skidamo sa taloga, kada stavljamo bentonit radi bistrenja, a sve zajedno sam fokusiran na to da budu u klasifikaciji prirodnih vina. Znači, zajednički biramo momenat berbe u vinogradu, gde Boni sve više uzima visoko rezistentne sorte krećući se u pravcu organske proizvodnje, i onda se sa tim grožđem posebno postupa.

Inače, kredo proizvodnje crvenih Arhangel vina Pavla Radanovića glasi: Jedna sorta, jedna godina, jedan barik. Znači, može biti više crvenih sorti iz iste godine, ali je količina uvek jedan barik, što znači da nema kupažiranja ni popravke. U boci je ono što je godina dala i što je fermentisalo u bariku, nekada sa divljim kvascima, nekad ne, a vino odležava uglavnom u mađarskom hrastu ali ima nešto i američkog.

Iako u bačvi trenutno ima i širaz iz 2016. godine, Pavle i Boni su smatrali da on još nije spreman da se pojavi, tako da će biti flaširan tokom ove godine i pušten na tržište ili u decembru ili početkom naredne godine.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama