Svetski šampion izgubljen u prevodu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Svetski šampion izgubljen u prevodu

Kadarka Fantazija 2015 vinarije Tonković s Palića osvojila je nedavno u Mađarskoj šampionski Grand Prix pehar i proglašena, doduše nezvanično, za najbolju kadarku na svetu. Ali, u prvim vestima s takmičenja Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny, najverovatnije zbog komunikacije na mađarskom, došlo je do greške pa su srpski vinski mediji preneli da je pobediničko vino Rapsodija 2015, koja je takođe završila sa zlatnom medaljom.

Na ovom specifičnom nadmetanju vina od sorte kadarka, koje se održava već 25 godina u mađarskom gradu Kiškerešu, dodeljeno je ukupno 17 zlatnih medalja, od čega su čak tri otišle u palićku vinariju koja od ove sorte pravi sve stilove vina – crveno, belo, roze i penušavac! Taj uspeh na „vrućem domaćem terenu“ svedoči o visokim dometima vinarije Tonković, jedine iz Srbije na ovom ocenjivanju, gde su uz brojne mađarske uzorke članovi žirija ocenjivali još i pristigla vina iz Bugarske i Slovačke. Uz dve crvene etikete, zlato je osvojila i Kadarka Rose 2019, i to s najboljim rezultatom među roze vinima od čiste kadarke, a treba primetiti da je njihov penušavac bio jedini u konkurenciji!

2
Fotografija koja je unela pometnju: Dodela zlatne diplome za Rapsodiju 2015 predstavniku vinarije Tonković, ali su Rose 2019 i Fantazija 2015 dobile identične, s tim da je Fantazija proglašena za šampiona!

Zanimljivo da je vicešampion takmičenja postala bela kadarka Hajósi-Bajai Fehér Kadarka 2019 vinarije Umenhoffer, dok je treće mesto po broju osvojenih bodova zauzleo vino Villányi Kadarka 2017 poznate vinarije Gere Tamás & Zsolt.

U vinariji Tonković su inače nedavno predstavili svoju prvu belu kadarku, pa je ovaj rezultat i za njih bio dosta veliko iznenađenje:

- Iznenadilo nas je da je bilo još bele kadarke u konkurenciji, ali smo zato bili jedini sa penušavom varijantom – kaže Mladen Ćirić, menadžer prodaje vinarije Tonković. – Veoma smo zadovoljni rezultatom jer su roze kao i oba crvena vina spremljena da se sad prvi put puste na tržište. Nažalost, zbog situacije s pandemijom koronavirusa malo će se sve prolongirati, ali je berba iz 2015. godine do sad nešto najbolje iz našeg podruma. Nama je Rapsodija bila izvrsna iz 2013, pa i 2014. godine nismo imali problema, ali je ovo zlatno vino, korak dalje. A Fantazija pogotovo, što je pokazalo i ovo ocenjivanje.

Mladen Ciric (13)
 Berba iz 2015. godine otišla je korak dalje, Mladen Ćirić

Šta je uticalo na to da vina palićke vinarije ostvare ovako veliki i značajan uspeh u konkurenciji 92 kadarke i 18 kupaža s ovom sortom na „gostujućem“ mađarskom terenu?

- U Mađarskoj se rade voćne kadarke kao što je naša Fantazija, ali još lakše, tanje, totalno light verzije. Oni vole da vino bude mlado, najčešće prošlogodišnje, eventualno dve ili tri godine staro i to vino gotovo niko od njih ne stavlja u bure. Dok je naša Rapsodija provela godinu i po dana u novom bariku, posle čega ide u bocu da odleži još otprilike tri godine, nakon čega postane punija od Fantazije i jačeg tela, sa nešto više drveta ali ne preterano. Išli smo na neka druženja sa proizvođačima iz Mađarske kad su nam pričali da uopšte ne veruju da se od te sorte može dobiti ozbiljno vino. Pogotovo tokom odležavanja u novom bariku. Oni jednostavno ne obraćaju previše pažnje na kadarku kao sortu, ne trude se da je razvijaju u smislu da isprobavaju razno drvo, razne dužine odležavanje i slično, opet za razliku od Bugara za koje znam da imaju ozbiljnija vina od kadarke – kaže Ćirić.

Tomislav Ivanović, član jednog od nekoliko sudijskih panela ima i drugačije impresije:

- Bilo je na nadmetanju šilera, laganih voćnih vina koja se piju jednu sezonu, kupaža, belih kadarki, pa i ta jedna penušava, međutim bilo je i ozbiljnijih etiketa baš kod mene u panelu. Neke kompleksnije i nešto starije berbe između 2015. i 2017. Takvih vina nije bilo previše ali ih je bilo. Naravno da je bilo dosta laganih kadarki, većinom iz tog kraja u kome se održava nadmetanje i gde su vinogradi uglavnom svi na pesku.

pobednici kadarka o
Nagrađeni učesnici Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny 2020

Kada je žiri izabrao 17 zlatnih vina, vrhovne sudije su ih još jednom degustirale da se uvere da li zavređuju priznanja, a onda je odabrano osam najboljih između kojih je trijumfovala Fantazija 2015 koja bukvalno svuda nailazi na veliko odobravanje vinoljubaca, a evo i vinskih sudija. Dobar ugao posmatranja priče o kadarki imao je i Zoltan Đorfi (Győrffy) urednik vinskog magazina Pécsi Borozó, pa i uvid u opciju da šampionsko vino prodre na mađarsko tržište:

- Nije ova sorta deficitarna samo u Srbiji, kadarke ima veoma malo i kod nas, manje od 500 hektara. Kada je reč o vinu, prvenstveno ide taj mladi voćni stil, negde između šilera i crvenog vina, pravo svetlocrveno vino. Ali ima i nešto ozbiljnijih primeraka kao što su vina vinarije Jekl, Sauska ili selekcije iz Eszterbauera, što su vina slična onima kod Tonkovića. To znači da u Mađarskoj ima interesovanja za kadarku kao što je ova palićka, ali više u vinskim barovima i vinotekama gde kupuju i piju ljudi koji malo više znaju o vinima. Ima ovde takođe nekoliko njih koji rade belu kadarku, roze je opet u trendu, oko Seksarda ima malo više šilera, a za penušava vina od te sorte baš ne znam ko je tako nešto u Mađarskoj radio – iskren je Zoltan.

I na kraju, kada Mladena Ćirića pitamo kako je moguće da je u medijima pogrešna etiketa proglašena najboljom kadarkom sveta, uz osmeh kaže:

- Izgleda da se nekako izgubila u prevodu.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama