Kraj kork ere?

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Kraj kork ere?

Napori da se iz vinske kulture iskorene pojmovi poput mirisa kartonske kutije ili mokrog psa narastaju iz dana u dan sudeći po najpoznatijem proizvođaču plutanih zatvarača, portugalskoj firmi Amorim. Nakon godina istraživanja nova je tehnologija na putu da trajno reši takozvani „kork“, krajnje neprijatan vinski problem (TCA) koji nastaje uticajem gljivica na plutu.

Antonio Amorim izvršni direktor firme izjavio je ovih dana da od narednog decembra Amorim garantuje kako se ovaj problem kod njihovih plutenih zapušača više neće javljati. Istina, ovaj proizvođač već je bio u mogućnosti da ovo garantuje za seriju pampura iz NDtech programa pokrenutog pre četiri godine, ali je reč o veoma skupocenim zatvaračima za vina najviše kategorije. Pritom, novi je postupak daleko ekonomičniji od NDtech tehnologije.

„Kork“ problem zapravo nije tako čest, ali je primetan na globalnom vinskom nivou pa brojni vinari prelaze na sintetičke zatvarače ili screwcup čepove. Zato će ova novost obradovati sve zagrižene ljubitelje vina koji plutu i ritual otvaranja boce začepljene njom ne bi menjali nizašta.

Nada je tim veća jer je i drugi izuzetno rasprostranjeni proizvođač čepova (i u Srbiji) Diam najavio da ima slično rešenje koje garantuje da prilikom zaptivanja boce pluta neće uneti nepoželjnu gljivicu.

I da li je to kraj „kork“ problema?

Možda i nije, jer stručnjaci upozoravaju da osim što TCA prirodno kontaminira plutu, nikakva tehnologa proizvodnje pampura neće sprečiti pojavu ovih gljivica iz nekog drugog izvora u toku proizvodnje vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi