Mali vinari pred velikim izazovom

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Mali vinari pred velikim izazovom

Kraj pandemije virusa Covid-19 kao da se nazire (ili mi to samo priželjkujemo), ali i dalje nije jasno da li će i na koji način države u regionu pokušati da saniraju štetu nastalu u vinskom sektoru zatvaranjem ugostiteljskih objekata. Naime, najveći deo vrhunskih vina nalazio je put do potrošača upravo kroz restorane, hotele i barove. Oni se sada polako ponovo otvaraju, ali je već sada jasno da će biti dosta prepreka da se i gosti vrate, barem u onolikom broju kao ranije. Uz to, turistička letnja sezona, na koju svake godine najveći broj vinarija u regionu i te kako računa kao na period pojačane prodaje, biće po svoj prilici izuzetno slaba.

Brkic 17
Ključno je koliko će pandemija još trajati, Josip Brkić

Generalno, mišljenje je da će sve to više pogoditi manje vinarije. Pitali smo zato nekolicinu uglednih vinara iz manjih vinarija u regionu kako oni vide situaciju i na koji način bi država mogla da im pomogne?

Vinarija Brkić iz Čitluka u Bosni i Hercegovini, koja je bila i učesnik prvog Grand Tastinga prošle godine u Beogradu, spada u red najcenjenijih u regionu.

- Nama je pandemija u potpunosti zaustavila prodaju jer sva vina plasiramo upravo kroz restorane i hotele – kaže Josip Brkić, vlasnik vinarije. – Sada je ključno koliko će ovo još trajati. Ukoliko bi se ubrzo završilo, i mi i ostali vinari bi brzo prevazišli probleme. Međutim, ako potraje još nekoliko meseci situacija bi mogla da bude jako teška, možda i katastrofalna. U tom slučaju trebalo bi troškove proizvodnje svesti na minimum i skoncentrisati se na to da sačuvamo vinograde i vino koje je već u podrumu. Bilo bi i problema sa kapacitetima, jer bi stigla nova berba u već pune podrume. Zato bi bilo potrebno dodatno smanjiti prinos u vinogradu, a država bi morala hitno da reaguje kroz razne vidove pomoći, uplata doprinosa, uplata plata...

Igor Radovanovic 18
Dobra je stvar što će pojedina odlična vina konačno imati vremena da odleže u podrumu, Igor Radovanović

Za najveći deo hrvatskih malih vinara glavnu brigu sada predstavlja (ne)izvesnost koju donosi letnja turistička sezona, budući da su dosta toga prodavali direktno u vinariji.

Igor Radovanović s Korčule jedan je od najcenjenijih vinara svoje generacije, a osim u svojoj vinariji radi i kao glavni enolog u velikoj novootvorenoj Black Island Winery u Smokvici.

- Mali vinari koji su u vinarstvo ušli iz potrebe, a ne iz nekog pomodarstva ili hira, najteže će stradat jer su živeli od godine do godine i većinom bili orijentisani na turističku sezonu i HORECA sektor. Iskreno, ne vidim šta bi država tu mogla posebno napraviti jer nije dovoljno ni snažna, ni uređena da bi se nosila s ovakvom krizom. Ali, kada bi mogla, najbitinije bi bilo da oslobodi vinare plaćanja svih poreza, komunalne naknade i tome sličnog u periodu trajanja pandemije. Da osigura moratorij na kredite kod poslovnih banaka i to zamrzavanjem i kamata i glavnice, da omogući brze kredite do 1% kamate sa počekom od minimalno 12 meseci za likvidnost i nabavku prvenstveno tankova, jer neće bit dovoljno slobodnih kapaciteta za sledeću berbu, te da osigura minimalnu platu za zaposlene u vinarijama, posebno za male OPG gde su vlasnici ujedno i radnici i gde čitava porodica živi isključivo od vina – kaže Radovanović uz napomenu da je jedina dobra strana ove situacije ta što će pojedina odlična vina konačno imati dovoljno vremena za odležavanje u podrumu i tako dostići pun potencijal!

gaspar u zagrebu 06 03 204
Za male vinare jedini izlaz je u kvalitetu, Dario Gašpar

Dario Gašpar vodi s bratom Borisom malu porodičnu vinariju u Vrgorcu, gde s uspehom poslednjih godina vraćaju u fokus gotovo zaboravljene lokalne sorte poput zlatarice, plavke i trnjaka.

- Situacija već sada nije dobra, a vrhunac krize će se tek osetit, bojim se baš u vreme berbe – priča Dario. – Mi mali vinari smo u dosta nezavidnoj situaciji jer su nam ekonomski manevri suženi. Ako smanjimo cenu, nema nas nigde. Jer, inicijalni novac potreban za proizvodnju jedne butelje vina daleko je veći za malog vinara nego za velike vinarije. Uz to, količine što proizvedemo veoma su male, tako da ta opcija za nas ne dolazi u obzir. Veliki će se, pretpostavljam, snalaziti na različite načine, ali većinom će smanjivati cene kako bi se održao barem „hladni pogon“ vinarije, plate, vinogradi i tako to. Međutim, ne bi trebalo zaboraviti da iza ove krize sledi vreme štednje i da će ekonomska kriza bit veća od zdravstvene. A vino, realno, nije esencijalan proizvod nužan za preživljavanje, tako da će se potrošnja srozati na minimum.

U takvoj situaciji vinarija Gašpar će nastojati da istraje u podizanju kvaliteta vina kao jedinog načina da prežive teška vremena koja dolaze. U tom smislu, kada su zaključili da njihova vina neće tako brzo moći ponovo na tržište napravili su rigoroznu rezidbu u vinogradu i maksimalno smanjili prinos sledeće berbe.

- Nama je jedini način da preživimo kvalitet. Jer količinom mali vinari poput nas ne mogu isplivat iz krize, jedino kvalitetom. A što se pomoći države tiče, ne očekujem ništa. Mi koji proizvodimo snalazićemo se sami kao i do sada, ili će pred nas prosut neke mrvice pomoći, k’o fol da nam pomažu. Na žalost. Jer Hrvatska danas proizvede tek 55% vina koje se proda na tržištu, ostatak dolazi iz uvoza. A on će biti još agresivniji kad velike evropske i svetske vinarije krenu sa snižavanjem cena kojima nijedna država u regionu ne može da parira. Protiv takvih igrača nemamo šanse i zato male države poput naših definitivno moraju da zaustave uvoz inače će doći do urušavanja vinarstva u čitavom regionu. A na tako dobrom putu smo bili svi zajedno – zaključuje Gašpar.

Bozo Metkovic 40
Kriza može izazvati i nemire, Božo Metković

Božo Metković iz Konavla kraj Dubrovnika dobro je znano ime na vinskoj sceni. Inovator u podrumu i strasni zaljubljenik u vino, boji se čak i većih potresa od onih ekonomskih.

- Svaka kriza je opasna. Lako može izazvati nemire i ratove. Pre su ljudi živeli na selu, danas je većina u gradovima. Potreba za hranom će biti sve veća. Teško je očekivati neko dobro i brzo rešenje. Vinari bi trebalo da sačuvaju lozu, možda da skinu rod na minimum. Potrebno je napraviti strategiju ako kriza potraje godinu dana ili ako bude duža. Jer vino je kod većine vinara još u podrumu, a izvoz u sadašnjim uslovima nije realan. A pošto je turistička sezona skroz upitna, realno je da će i posle leta ostati većinom neprodato. Zato je za očekivati veliki pad cena, pogotovo što dolazi nova berba – kaže Metković uz zaključak da bi država definitivno trebalo da pomogne vinare ako želi da sačuva ovu granu poljoprivrede na dosadašnjem nivou.

Mola 57
Restorani moraju da imaju domaća vina kao prioritet, Mirko Vučinić

Vinarija Mola u Rogama, nadomak Podgorice, nalazi se na čelu novog crnogorskog vinskog talasa. Njen vlasnik Mirko Vučinić smatra da je ovo trenutak kada je neophodno pre svega zaštiti domaće vinare:

- Mi smo jedan od proizvođača čija vina ne stoje na policama u supermarketima, već se mogu naći isključivo u vinotekama i restoranima. Ali, ovom krizom smo pogođeni svi i zato apelujem da se kupuju domaća vina, ne samo da bi sačuvali ekonomiju, već i zato što je u pitanju zaista dobar proizvod. Za početak to bi trebalo da urade svi restorani kada se otvore. Svi zajedno moramo hotelijerima i restoraterima jasno da stavimo do znanja da je domaći proizvod prioritet, bez obzira na uslove koje dobijaju od uvoznika i distributera, a koje mi domaći proizvođači sigurno ne možemo da ponudimo.

Kakav će biti odgovor svake od pojedinačnih država biće uskoro jasno. Malo duže ćemo morati da sačekamo da vidimo i kakav će epilog ove krize biti po vinski sektor u regionu. Ali, ovako ili onako, odličnih vina će u čitavom regionu biti i kada sve ovo protutnji. Treba samo nekako da svi zajedno izdržimo do tog časa.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi