Internacionalni dan šardonea

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Internacionalni dan šardonea

U svetu se ove godine 21. maj slavi kao Dan šardonea. Priča je krenula krajem 2009. godine kada je grupa ljubitelja vina iz doline Napa u Kaliforniji došla na ideju da proslavi kraj tadašnje krize globalne ekonomije.

Tokom degustacije izvrsnih kalifornijskih šardonea krenulo je maštanje o proslavi dana u čast ove najpoznatije bele sorte koje se ubrzo preko Interneta prelilo i na istomišljenike iz Nemačke, Francuske, Novog Zelanda i Velike Britanije. Vest se raširila praktično u svim zemljama gde se vino pije i Dan šardonea je rođen.

Prva proslava odigrala se u maju 2010. godine, a Dan šaronea obeležen je od Australije i Novog Zelanda, preko Južne Afrike, Burgundije, Pariza i Londona, pa do SAD i, naravno, Kalifornije odakle je ideja potekla. Ove godine zbog specifične situacije u vezi pandemije korona virusa, proslava #ChardonnayDay će stoprocentno biti onlajn na Internetu, što će dosta ličiti na onu prvu, dok su se vinoljupci širom sveta tek povezivali, samo što se očekuje da će danas u svetu nazdraviti ovim vinom oko 100 miliona ljudi!

nazad na vrh

Srodni tekstovi