Chateau Kamnik: Godina neočekivanih očekivanja

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Chateau Kamnik je danas među najcenjenijim vinarijama u regionu, vlasnik vinarije Iki Malinkovski Chateau Kamnik je danas među najcenjenijim vinarijama u regionu, vlasnik vinarije Iki Malinkovski

Vina jedne od najcenjenijih regionalnih vinarija Chateau Kamnik bila su najčešće pominjana u nedavnom serijalu tekstova: Koje bi ste vino poneli u karantin? Raskošna, elegantna, moćna prema brojnim parametrima, ova su vina postala etalon vrhunskog vinskog doživljaja, dok se njihova aura kroz izvoz proteže na gotovo sve kontinente.

Ipak, interesovalo nas je da li će kriza izazvana pandemijom korona virusa uticati i na ovu uglednu vinariju iz Severne Makedonije, posebno u periodu kada će najpoznatije vinske države u svetu verovatno učiniti sve da plasiraju velike zalihe vina po nižim cenama svuda u svetu gde mogu.

kamnik vina
Vrhunsko uživanje, nova vina Chateau Kamnik

- Na makedonskom trižištu nema opasnosti da nas neko ozbiljnije poremeti - smireno objašnjava Natalija Kuzmanovska, direktor prodaje Chateau Kamnik. - Verovatno će najveći udar vina po sniženim cenama u regionu biti iz Španije, i to uglavnom u segmentu rinfuznog vina. To bi moglo da poremeti tržište, ali skupa sa Ministarstvom poljoprivrede radimo na tome da se donesu mere koje će nas podržati kako bi ostali konkurentni sa cenama. Dobro je to što kod ugovorenih izvoza nema drastičnih promena u odnosu na prethodne godine, šta više uspeli smo i da zadržimo ugovorene cene zbog čega smo s pravom zadovoljni, a napravljeno je i par izvoza, od kojih je posebno značajan onaj na tržište SAD. 

U vinariji Kamnik se polako navikavaju na novonastale okolnosti. Posebno na činjenicu da su tokom poslednja tri meseca fokus imali na online prodaju koja se pokazala veoma uspešno.

- Svesni smo da će do kraja godine biti zaista teško, ali online prodaja je budućnost, nešto na šta moramo da se navikavamo i na čemu ćemo raditi. Sada se s uvoznicima naših vina dogovaramo da se čitav marketing usmeri u tom pravcu, na internet i onlajn sadržaje.

Natalija Kuzmanovska
Moramo da se prilagodimo novim okolnostima, direktor prodaje Natalija Kuzmanovska

Na drugoj strani, berba 2019 bila je za Chateau Kamnik veoma uspešna u pogledu kvaliteta i kvantiteta. Od tog roda, enolog vinarije Sandra Georgievska posebno ističe šardone koji će ući u njihove čak tri istaknute etikete.

- Prva je Chardonnay Single Vineyard 2019, čisto sortno vino, mlado i sveže. Iako nije visoko aromatična sorta, uz pomoć najnovije tehnologije ova berba šardonea ističe se intenzivnom voćnom aromom koja dugo traje i nakon završnice. Na ukusu se odlikuje punoćom, izraženom mineralnošću koja potiče od teroara Kamnik vinograda, gde smo zahvaljujući malom prinosu uspeli da zadržimo sveže kiseline. Druga etiketa je šardone kombinovan sa sortama Greco di Tufo i vionje u etiketi Winemakers’ Selection 2019, što je redak i izuzetan blend. Takođe rađeno u stilu mladih vina, ono obiluje voćno-cistrusnim aromama i mineralnim tonovima koje nadopunju suptilni uplivi koštunjavog voća, gde se ističu bela breskva, kajsija, beli cvetovi narandže, a što sve skupa čini dug aftertejst u modernom vinu sa jedinstvenom kombinacijom sorti. Konačno, sledi vino namenjeno za arhivu, Chardonnay Barrel Fermented 2019. Nakon nešto kasnije berbe, čime dobijamo odličan potencijal za sazrevanje, vino je rađeno sur lie tehnologijom i fermentisalo isključivo u bačvama, među kojima je trećina novih od francuskog hrasta. Vino odlikuje jedinstvena punoća i uljanost, dok je obilje kompleksnih primarnih aroma tropskog voća nadopunjeno sekundarnim začinskim aromama biskvita, vanile i krema od lešnika uz prisutnu senzualnu brioche aromu i puteratost.

Od crvenih sorti Sandra posebno izdvaja širaz i pino noar, sorte koje iskazuju izuzetan potencijal i standardni kvalitet u Kamnikovim vinogradima.

- Vino nastaje u vinogradu pa tako za proizvodnju grožđa za etiketu Ten Barrels Syrah radimo dvojnu redukciju prinosa. Nakon zelene rezidbe, zahvaljući povoljnoj klimi, dugom i suvom letu, dve nedelje pre berbe vršimo postupke koji čine da se sve materije koncentrišu u zrnu. Tako dobijamo izuzetan potencijal za postfermentativnu maceraciju i sazrevanje u 100% novim barik bačvama. Berba 2019 ističe se strukturom i potencijalnim alkoholom od 16,5%, koji omogućavaju dugotrajno sazrevanje, prvo u novim baricima, a kasnije u flaši - kaže Sandra.

Sandra
Veliko zadovoljstvo vinima iz najnovije berbe, enolog Sandra Georgievska

Proizvodnja u Chateau Kamnik vinariji nastavlja se tamo gde je za kratko bila zaustavljena usled epidemije. Nova vrhunska vina spremna su da krenu na nova i stara tržišta. Borba za kupca će ove godine biti veća nego obično, ali s ovakvim vinima u vinariji nemaju mnogo čega da se plaše. Zato je na kraju lepo čuti i optimistične reči Natalije Kuzmanovske:

- Vino je socijalno piće i traži ljude oko sebe. Traži lepu priču uz odgovarajuću hranu. Kada se kucneš i čuješ taj divan zvuk, vidiš ozarene osmehe oko sebe, ne postoji mnogo toga na svetu što bi moglo da zameni te emocije. No, ipak je ovo nova situacija u kojoj smo se svi našli posle pandemije i koja traži drugačiji pristup prodaje, marketinga i svega što smo do sad primenjivali. Sa jedne strane jako je čudno dok brišes gumicom sve ono na šta si se ranije oslanjao, a sa druge osećaš neku novu energiju koje nisi bio svestan da je poseduješ. Ona je ta koja te tera da ideš napred i uči te kako da plivaš i kad je more jako uzburkano. Konačno, živ čovek se na sve navikne pa tako i ja verujem da ćemo iz svega ovoga uskoro izaći iskusniji, izdržljiviji i pametniji.

nazad na vrh

Srodni tekstovi