Šumadijsko vino po ukusu Amerikanaca

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Šumadijsko vino po ukusu Amerikanaca

Može se smatrati za kuriozitet podatak da jedna srpska vinarija, ne baš ni tako mala, izvozi čak više od 60 procenata proizvodnje u SAD! U pitanju je šumadijska vinarija DeLena, u selu Lipovac, gde na pet hektara uspeva traminac, sovinjon, merlo, malbek...

Vlasnik vinarije Branislav Bane Avramović, iako se lično nije školovao za vinara i vinogradara, poseduje dugu porodičnu tradiciju bavljenja vinovom lozom utkanu u istoriju čuvene Venčačke vinogradarske zadruge osnovane 1903. godine.

Uz već dobro poznate i priznate etikete, blend sovinjona i semijona 70/30, te traminac 100 JAZZ, kao svojevrsni kontrapunkt čuvenim fruškogorskim tramincima, pažnju nam je privukao nesvakidašnji roze RoseLena 2019 od sorti merlo i traminac, kombinacija crvenog i belog grožđa, ne tako česta u Srbiji, koja se našla među istaknutim rozeima novog domaćeg pink talasa. Ali, to nije kraj ove zanimljive vinske priče.

DeLena 13
Vina s karakterom, Branislav Bane Avramović

Nedavno završena, nevelika ali svetla i domaćinska degustaciona sala, donela je i druga otkrovenja, kao što je crveno vino 1903 u kojem merlo i u sasvim malom obimu malbek iskazuju pun začinski i mineralni teroar nakon godinu dana u bariku, a prethodno srčući sokove iz ilovasto-glinene podloge položaja Ježevac i čuvenog kamena s obližnjeg Venčaca.

- Ovog vina da imam milion boca prodao bih u Americi za dve nedelje! Jedino ne smem na američkoj etiketi da pišem merlot, iako malbeka ima svega sedam procenata, već Grand Cuvee, jer distributer striktno tvrdi da se merlo u SAD uopšte ne kotira dobro - objašnjava Bane, kako ga svi poznanici zovu.

Ovaj uzbudljivi, kratki susret završio se i kao slatki uz (poluslatki) mirisni traminac Jazz 100 2016, zlatno-zelenkasti nektar prefinjenih kiselina, blago gorkast, pravi melem za dušu, inicijator dobrih misli i raspoloženja!

I dok se nevoljno rastajemo, Bane napominje da u podrumu čekaju svojih pet minuta neke nove berbe i etikete. Najbolji poziv da posetu vinariji DeLena ponovimo što pre.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama