Svetsko prvenstvo belih vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Svetsko prvenstvo belih vina

Da li je ovo sad pravi trenutak da svet upozna snagu novih srpskih belih vina, možda baš traminca, zanimljivih kupaža, rizlinga ili - tamjaniku?

Poseban poziv srpskim vinarima uputio je Vinofed, organizator manifestacije Mondial Vins Blancs Strasbourg za ocenjivanje i nadmetanje belih vina koje se 18. i 19. oktobra pod patronažom svetske Organizacije za vino i vinovu lozu OIV i specijalnim pravilima prilagođenim COVID pandemiji održava u Francuskoj.

Registracija učesnika je do 1. avgusta, uzorci moraju stići najkasnije do 14. avgusta, a 12 kategorija u kojima se vina nadmeću su: traminac, muskat, pino blan, pino griđo, rizling, sovinjon, silvaner, vionje, šardone, šenin, beli blendovi kao i kategorija svih ostalh sorti.

Vinofed predstavlja federaciju čak 17 velikih svetskih ocenjivanja među kojima su nama najpoznatija Asia Wine Trophy, Citadelles du vin, Bacchus u Madridu, IWC u Bukureštu, Mondial des Pinots u Švajcarskoj, kao i nadmetanje ekstremnih vina Mondial des Vins Extremes u Italiji, ili pariski Mondial de Rose.

Mondial des Vins Blancs Strasbourg je praktično osnovan 1999. godine ali kao nadmetanje vina sorte rizling (Riesling du Monde)  privukao pažnju izlagača sa pet kontinenata. Danas zlatne i srebrne medalje, trofeje Vinofed za najbolja suva vina, kao i sudijski Grand Prix, dodeljuje selekcija ocenjivača iz čak 20 zemalja sveta.

Manifestacija se održava u Kongresnom centru u Strazburu a do sad su se prijavile vinarije iz Australije, Francuske, Mađarske, Italije, Moldavije, Španije, Slovačke, Češke i SAD.

Apliciranje se može obaviti na adresi  www.mondial-vins-blancs.com

nazad na vrh

Srodni tekstovi