Ivan Nikolić je najbolji somelijer Srbije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Ivan Nikolić je najbolji somelijer Srbije

Na upravo završenom osmom nadmetanju za najboljeg somelijera Srbije u organizaciji strukovnog udruženja SERSA i po pravilima međunarodne asocijacije ASI, titulu je u hotelu Hyatt osvojio Ivan Nikolić čime je zaokružena jedna značajna karijera u svetu vinske kulture.

Maske nisu pale, ali je šampion proglašen. U krajnje neobičnim uslovima uzrokovanim pandemijom korone, za prestižno zvanje nadmetali su se domaći somelijeri, ovaj put pod maskama. Mada su čulo mirisa i ukusa bili prekriveni svojevrsnom zavesom, to nije omelo Ivana, nekadašnjeg šampiona u konkurenciji penušavaca da se okiti poslednjom titulom koja mu je nedostajala. Iako više ne radi u hotelima i restoranima kao somelijer već vodi sopstvenu vinoteku Wine Spot na Vračaru u Beogradu, Ivan je i 24 sata nakon trijumfa i dalje prijatno uzbuđen dok mu misli već kreću put Kipra gde će se ako sve bude po planu, i kako on kaže „teoretski", održati nadmetanje za najboljeg somelijera Evrope. A potom zna se... Svetski šampionat.

ivan nikolić n

U konkurenciji ukupno sedam takmičara u finale su se još plasirali Dragiša Damljanović i Aleksandar Popov, dok je kao posebno tešku disciplinu Nikolić izdvojio simulaciju punog restorana gde su se zahtevi smenjivali velikom brzinom. Pa i tu maska nije predstavljala najveći problem:

-  Maska kao maska, posle nekog vremena više se i ne primećuje iako najviše radimo nosom i ustima. Iskreno, više mi je smetao nedostatak opuštenosti, neprekidno opominjanje drži distancu, održavaj rastojanje, ne skidaj masku. Naravno, i nedostataka publike, posebno u finalu, jer ona je ta koja daje dodatni motiv. A kad nema koga da te bodri, ni navijača...

S obzirom na to da je Ivan sada vlasnik vinoteke, pitanje je koliko mu ova pobeda znači ukoliko se ne bude više bavio poslom somelijera?

- Poziv someliejra je meni najlepši na svetu pa u vinoteci držim prezentacije. Tu smo radili popularne vinske igraonice svakog petka do pojave korone i bio sam u mogućnosti da pružam jako lepe pouke, da probamo neke lepe, drugačije boce. Od poziva somelijera nipošto ne odustajem te mi je i zbog toga cilj na takmičenju bio da konačno ozvaničim kako sam najbolji somelijer Srbije.

Da smo ljubitelji teorija zavere rekli bi kako je korona koju odlikuje simptom gubitka mirisa i ukusa posebno usmerena prema somelijerima, pa pitamo Ivana šta bi radio da mu se dogodi da izgubi taj deo čula?

- Mom najboljem drugu se upravo to dogodilo. Preživeo je, ali kaže da je to jako loše i da je bukvalno kao da danima jedeš i piješ samo karton. Zbilja ne mogu da se zamislim u toj situaciji, da ne mogu da osetim makar taj gutljajčić vina koja unosimo i siguran sam da je tako nešto za nas somelijere zbilja strašno. Osim što je i opasno.

nazad na vrh

Srodni tekstovi