Raskoš robijaške degustacione dvorane

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Velelepna dvorana The Makery Velelepna dvorana The Makery

Zakuvalo se u kalifornijskoj vinskoj prestonici, gradu Napa, gde pravne procedure prete vinariji firme jedinstvenog imena Robijaško vino i kompanija.

Jedan od najprestižnijih arhitektonskih projekata Severne Amerike kad su degustacione dvorane u pitanju nalazi se u okviru firme The Prisoner Wine & Co. tačnije vinarije koja pripada brendu Constellation i nalazi se u blizini gradića St. Helena, vinskom srcu Napa sitija, sedištu istoimenog okruga i doline. Iako je ovaj prostor namenjen uživanju u vinu, a očigledno i hedonizmu uopšte, čini se da vlasti okruga nemaju previše razumevanja za ekstra profit koji se u Prisoner Wine  ostvaruje. Upravo je pod pretnjom suda stigla naredba da se u degustacionoj dvorani The Makery prestane sa prodajom umetnina (suvenira), želea i džemova, ali i druge hrane slične onoj dostupnoj u restoranima ili kafeima. I to je samo početak...

robijaska vina (2)

- Kakve su šanse restorana i sličnih lokala kad u ovoj degustacionoj dvorani nazvanoj The Makery (Proizvodnja) svoje umeće u raskošnom holu na raznim pultovima prikazuje šest chefova u otvorenim kuhinjama i još dve komercijalne kuhinje - objašnjavaju svoju odluku ljuti predstavnici vlasti zabrinuti da se koliko sutra mogu pojaviti i druge vinarije sa sličnim rešenjima što bi uništilo male proizvođače hrane i zanatlije sličnog usmerenja.

Ono što zvaničnike boli je činjenica da se prodatoj hrani, umetninama i robi lako može ući u trag kad je reč o porezu, međutim Prisoner Wine uz hranu prodaje i svoja vina, gde četiri ili pet vina uz odgovarajuće sledove staje 125 dolara što je cena sa kojom klasični restorani ne mogu da se mere. I restorateri postaju sve glasniji tvrdnjama da je okej prodavati hranu, ali vino u vinariji nikako ne sme biti uključeno u cenu hrane. Uostalom, vlasti Nape su tolerisale uparivanje vina i hrane uz umetničke izložbe i performanse, ali je pritom zabranjeno prodavati umetnost i vršiti funkciju restorana.

robijaska vina (8)

Ovakva situacija preti da zaista Robijaško vino pošalje sa one strane brave, a reč je o jednoj od vinskih, pa i ideoloških ikona Nape. „Svi ko jedan" (We Stand as One) je moto na počasnom mestu ove firme nastale pre dvadesetak godina. Solidarnost, borba protiv rasizma i sistematskog ugnjetavanja „crnog društva" potka je koja izvire iz naziva vina, neobičnih etiketa, pa i opredeljenja da se posebna pažnja obraća autohtonim sortama Kalifornije. Ime brenda i zaštitni znak su inspirisani skicom Franciska Goje Le Petit Prisonier iz 19. veka koja je bila deo serije crteža Užasi rata nastale kao protest protiv nepravdi i brutalnosti za vreme Špansko - Američkog rata za nezavisnost 1808. godine.

robijaska vina (3)

Vinifikujući blendove vina koji ruše postojeća pravila, radeći taj složeni spoj nekih od najboljih i najneobičnijih kalifornijskih sorti grožđa, Prisoner Wine je brzo i trajno promenio američku percepciju šta bi kalifornijsko vino moglo da bude. Sa provokativnim dizajnom etiketa prepoznati su od strane potrošača i kritičara kao jedan od najinovativnijih brendova vina na tržištu. Danas ovaj tim posluje sa preko 100 uzgajivača u Severnoj Kaliforniji, a velelepna degustaciona sala The Makery otvorena je krajem 2018. godine i odmah je privukla enormnu pažnju, brojne posetioce, a sada i lupu zakonodavaca.

robijaska vina 1

Veoma snažna, ekspresivna i puna vina nose zanimljive nazive poput blanc de blanc penušavca Izbrisani (Erased), ili Sindrom koji je roze od sorti grenaš, širaz, pino noar, sanđoveze i murvedre. Vino No. 39007 je kupaža šenin blana i vionjea, Ućutkani (Silenced) je pino noar dok je Headlock (Zaključana glava) crvena kupaža u kojoj je osnova sorta čarbono.  |

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama