Dani albarinja

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Dani albarinja

Prva nedelja avgusta rezervisna je u vinskom smislu za sortu albarinjo (Albariño), tačnije, od prvog do petog avgusta 2020. održavaju se širom sveta međunarodni Dani albarinja.

Praznik ove sorte startovao je pre osam godina inspirisan godišnjom proslavom Fiesta del Albarino koja se održavala u malom primorskom gradu Kambados u Španiji. Nizak procenat alkohola i hrskava kiselost uz arome kajsija i bresaka i ponekad blagu oporost čine suvo belo vino idealnim za letnje večeri i sparivanje s morskim plodovima zbog čega se smatra jednim od najboljih belih vina Španije.

vioka loza VV
Visoka berba grožđa, albarinjo jedinstven i po tradicionalnom načinu uzgoja

Albarinjo se tradicionalno uzgaja u Rias Baikasu, vinskom regionu u Galiciji na severozapadu Španije, kao i u Portugalu, gde je poznat kao alvarinjo. Poreklo imena ide od latinske reči albus (belo), a sada se sve više uzgaja u Severnoj Americi i Australiji za koju ga vezuje jedna od zanimljivih činjenica.

Zadovoljni kvalitetom sorte i vina od nje, australijski vinari su decenijama uzgajali i prodavali albarinjo vina ne znajući da su zapravo imali pogrešan sortni materijal, francusku zelenkastu sortu Savagnin iz regiona Jura od koje se inače proizvodi čuveno slatko vino vin jaune slično šeriju ili vin de paille, vino od vrlo prosušenih bobica.

Albarino 

Krucijalna razlika se vidi u poreklu ovih loza jer je savanjin najverovatnije potomak vionjea ili traminca, dok se za albarinjo dugo mislilo da je alzaški klon rizlinga, da bi ipak kao najbliži rod bila navedena francuska sorta Petit Manseng. Zabuna je razotkrivena 2008. godine kad je nakon DNA analize obznanjeno da je sav australijski albarinjo zapravo sasvim druga sorta! Naravno, urađeni su novi zasadi i sad se proizvode sortna albarinjo vina Australije.

Druga priča, zbog koje je ova sorta možda još poznatija, seže četiri veka daleko u prošlost kada je albarinjo na severozapadu Iberijskog poluostrva divlje rastao bukvalno oko svake topole i po obodima posađenih polja, duž puteva gde je kao spas od gladi i žeđi bio na dohvat ruke putnicima i sirotinji.

Ovakav način uzgoja, rekli bi tradicionalni, održao se i dan-danas u čuvenoj DOC vinskoj regiji Portugala Vinho Verde, a kako bi proslavili Dane albarinja, dovoljno je otvoriti i u slast ispiti jednu bocu. Osvežavajuće je i prijatno!  |

nazad na vrh