Vina BiH na dlanu

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Vina BiH na dlanu

Vinske priče Bosne i Hercegovine odbjedinjene u knjigu autora Željka Garmaza, koja se upravo ovih dana pojavljuje pred čitaocima, su zbirka životnih priča 36 istaknutih vinara koji su na najbolji način svoju zemlju uveli na vinsku kartu sveta!

Kao što je Željko Garmaz, osječki novinar i vinski pisac, autor bloga Vinske priče, obećao trebinjskom vinaru Radovanu Vukoju na trećem Salonu žilavke u Trebinju u avgustu 2019. godine, tako je i napravio – vinska BiH je konačno dobila knjigu koju je kvalitetom svojih vina posljednjih godina itekako zaslužila.

- Kad imate o čemu pisati, onda je sve lako! A Bosna i Hercegovina je uistinu posljednjih godina neverovatno uznapredovala u podizanju kvaliteta svojih vina. Uostalom, brojne svetske nagrade, poput zlatnih medalja na najprestižnijem svetskom nadmetanju, onom Decanterovom u Londonu, u nekoliko navrata su potvrdile ovo o čemu pričam - objašnjava Željko čije su Vinske priče Bosne i Hercegovine peta knjiga o vinarima iz cele regije.

Za Vinske priče Istre i Kvarnera, objavljene prošle godine, ugledna izdavačka kuća Gourmand je autora nagradila 3. mestom u konkurenciji najboljih svetskih knjiga o vinu gde je nagrada Gourmand Drinks Awards, pandan Emiju u svetu muzike ili Oskaru u svetu filma.

- Vinsku Bosnu i Hercegovinu obilazim od 2011. godine i naprosto je neverojatno kako se gotovo preko noći, svojevrsnim blitzkriegom, ta nevelika skupina vinskih zanesenjaka izborila za svoje mesto pod suncem na vinskoj karti sveta.  Još pre deset godina kvalitet vina u BiH je u velikoj meri bila upitna činjenica, a danas je nemoguća misija pronaći loše vino. No, ono što me muči, i što mi je predstavljalo veliki problem pri obilasku svih vinarija je to što u BiH ne postoji nikakav sistematski način praćenja rada svih tih vinara. Ne postoji medijski odnos prema fenomenu vina, ne postoje blogeri, a ni vinari gotovo nimalo ne drže do svojih javnih nastupa. Ono što sam hteo postići je da omogućim svima koji vole vino i žele otkriti što Bosna i Hercegovina krije u svojim vinskim podrumima, da sve nađu na jednom mestu. Stoga sam uveren da će ova knjiga biti svojevrsna vinska biblija za sve zaljubljenike u vino i BiH.

Književnik Željko Ivanković je u predgovoru napisao da knjiga donosi ljudske priče o dugim obiteljskim tradicijama uzgoja trsa i prerade grožđa (uglavnom Hercegovina), ili o novim ljudima u tim poslovima koji jedva da imaju znanja i iskustva. Na primer, dolaze iz sveta sporta, turizma ili nekog sasvim drugog biznisa i najednom se prepoznaju u vinarstvu, čak se zaljube u njega i strasno i ambiciozno mu se predaju.

"Tako je i postao moguć jedan Zovko u Žepču, ili Galičićev vinograd u Sarajevu na 765 metara nadmorske visine ili Trebinjka Mika Zubčević Anđelić, jedina vinarka u Bosni i Hercegovini" - piše uvodničar

I eto, kao što je i obećao, Željko Garmaz je napisao Vinske priče Bosne i Hercegovine i predstaviće ih na svojevrsnom virtuelnom Salonu žilavke u Trebinju 17. avgusta, uprkos koroni.

nazad na vrh

Srodni tekstovi