Povratak vinskih prozora u Italiji

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Povratak vinskih prozora u Italiji

U gradu Firenca, središtu Toskane u Italiji, došlo je do ponovnog otvaranja takozvanih vinskih prozora. Originalno su korišćeni tokom sedamnaestog veka kada je zemljom harala bubonska kuga, kako bi se održala neophodna distanca i sprečilo širenje zaraze. Sada, usled pandemije virusa Covid-19, ovi četrsto godina stari prozori visine 30 i širine 20 santimetara, vratili su se u upotrebu. 

Zapisi koji datiraju iz tog vremena jasno opisuju kako su se kroz drvena vratanca vina posluživala na metalnom poslužavniku. Ugostitelj bi stavio poslužavnik sa vinom na sims od prozorčeta, mušterija bi potom uzela vino i stavila kovanice u traženoj vrednosti na poslužavnik, koji se potom dezinfikovao vinskim sirćetom. A vratanca zatvorila.

Iako je ovaj metod „prozora" sa drvenim vratancima najpoznatiji po primeni zbog tadašnje epidemije kuge, smatra se da se koristio i pre toga. Kao izumitelje, Masimo Kasprini u svojoj knjizi navodi čuvenu porodicu Mediči i godinu 1532. a razlog je prvenstveno, i naravno, ekonomski.

vinski prozor 02

Bogate porodice koje su proizvodile vina, koristile su ga kako bi žitelji grada mogli da donesu prazne boce, koje bi oni potom napunili vinom i vratili. U cilju popularizacije i promocije agrikulture, vinarstva i maslinarstva, Mediči su proizvođačima ukinuli trgovačke takse ukoliko vino i ulje prodaju direktno, u centru grada, kroz prozorčiće. Pri čemu je količina, da ne dođe do naglog bogaćenja prodavaca, bila ograničena na zapreminu magnuma, ili 1,4 litara. Pa, zbog čega su vinski prozori, odlično osmišljeni i dvostruko korisni, otišli u zaborav?  

Ponovo jednostavno i ekonomski: u to vreme vina se pilo jako mnogo, i narodu je bilo jeftinije a i po gabaritima lakše da naveliko kupuju direktno kod seljaka.

vinski prozor 03

Konačno, neko se u XXI veku dosetio da prozorčići predstavljaju istorijsku i turističku atrakciju pa su pojedini lokali revitalizovali ovaj metod ponude i pre širenja pandemije koronavirusa, poput firentinskog restorana „Babae“, koji je to počeo da radi još prošle godine.

Ponovno zadobivši na praktičnoj vrednosti, vinski su prozori ove godine u upotrebi širom grada Firence gde se pretpostavlja da ih postoji otprilike stotinak. Doduše, pored vina se na ovaj način poslužuju i druga pića, jako popularni aperol, kafa i sladoled.

I niko se ne buni, naprotiv:) 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama