Bora, nova vinarija

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Bora, nova vinarija

Radmila Antonijević je suvlasnik vinarije Bora, još jednog noviteta na srpskom vinskom nebu. Roze Edit od sorte pino noar prvo je vino na tržištu vinarije iz sela Lepojević u Levačkom vinogorju. Izuzetno ukusno i zanimljivo zapakovano asocira na premijum vina, veoma je suvo i sa blago naznačenim alkoholom.

Pravu viziju vinarstva Bora moći ćemo da otkrijemo tek kada se tokom jeseni pojavi već flaširani šardone, rađen delom u bariku. A potom i crveno vino od čuvene frankovke...

Čuvene, jer iako vinarija u starom ali renoviranom podrumu oca Bore postoji tek godinu dana, vinarska, i još više vinogradarska tradicija porodice Antonijević proteže se generacijama unazad. Mnoge se poznate vinarije vrhunskim grožđem ali i sadnim materijalom snabdevaju odatle, a za vinograd frankovke tvrde da je možda najstariji u Srbiji. Datira iz 1963. godine.

vinarija bora
Novitet u doba korone, Radmila Jelačić predstavila vinariju Bora na Wine Jamu krajem avgusta

Nedaleko od manastira Kalenić, a neposredno uz manastir Preradovac, nalazi se oko pet hektara vinograda. Uz frankovku je tu merlo, šardone, sovinjon, župljanka, a prokupac je posađen daleke 1932. godine. Deo eksperimentalnog vinograda ove sorte šumadijskog Udruženja vinara i vinogradara posađen je klonovima baš iz njega.

- Prve godine uradili smo ukupno oko 5.000 boca, sledeće godine dupliramo kapacitete ako sve bude kako treba - kaže Radmila koja je ekonomista kao i otac Bora i starija sestra, dok je brat završio Poljoprivredni fakultet i zaslužan je za sve što se odigrava u podrumu.

Veoma upečatljivu etiketu i ime roze vina, objašnjava:

- Etiketa je inspirisana likom i pesmama Edit Pjaf, muzikom koju smo slušali praveći vino. Ima tu elemenata Pariza, Trijumfalna kapija, muzički instrumenti, kandelabri na Monmartru. A u svemu tome vidljivi iz ptičje perspektive naši zasadi, sa tri istaknuta reda pino noara koji se evo, sad nalaze u boci.

nazad na vrh