Brkić vina stižu u Srbiju

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Brkić vina stižu u Srbiju

Vina Josipa Brkića, najpoznatijeg biodinamičkog vinara Hercegovine čija je etiketa Limuzina  (Limoosine XL 2007) sa cenom od 300 evra jedna od najskupljih u regionu, uskoro će se naći u prodaji na srpskim policama i u restoranima. U cilju upoznavanja ljudi iz ovdašnje vinske branše sa Brkić vinima, odžana je en primeur degustacija nekih novih i nekih legendarnih etiketa u vinoteci Vino Bar & Shop.

Budući da nije mogao lično da se pojavi u Beogradu,Josip Brkić je degustaciji prisustvovao putem Interneta, dok su tri bele žilavke i dve crvene blatine, srećom, ponuđene u čašama.

Brkic prezentacija Vino Bar Shop 24
Josip Brkić je prisutne kroz degustaciju vodio putem Interneta

Osnovna Žilavka Brkić 2019 veoma je osvežavajuće svetložuto, čak malo zelenkasto vino iskričavih kiselina koje sa 12% alkohola predstavlja savršenog pratioca morskoj ribi. Barikirana, medenožuta žilavka Greda 2015 zapravo je jedna od poslednjih boca iz te berbe i u listu je uvšćena kao posebna zvezda večeri. Snažna na nosu razvila je u čaši brojne aromatske slojeve, kako zrelog žutog voća, tako i ekstremno snažnih tonova orašastih plodova. Sličan ali još prefinjeniji i puteratiji utisak kristalno je jasno iskazan u novom izdanju sada već legendarne etikete Mjesečar 2017. Mjesečar je jedina žilavka rađena striktno po pravilima biodinamike, pa i tako da čitava porodica sedne oko bačve, kida zrno po zrno grožđa, ubacuje ih u sud, a potom više - ništa! Uprkos razumnoj ideji da su orašaste note rezultat odležavanja u bosanskom hrastu, one su uočljive i u osnovnoj žilavci iz inoksa, pa bi se moglo reći da je to jedna od karakteristika sorte koja se dužinom odležavanja pojačava, kao recimo naznaka petroleja u nekim rizlinzima.

Brkic prezentacija Vino Bar Shop 1
Jedno od najskupljih vina u regionu, Limoosine XL Brkić

Crveni segment otvorila je Plava greda 2017, takođe novo izdanje jedne voćne, moderne, sofisticirane blatine koja se od robusnih predstavnika svoje sorte razlikuje upravo tom svilenkastom, zavodljivom strukturom. Vrlo zanimljivo, kao da se nekoliko desetina sekundi nakon završetka solidnog aftertejsta javljaju neočekivane reminescencije na brojne voćne note.

A kao kruna večeri, jedinstvena blatina Limoosine XL iz berbe 2007, jedine ikada napravljene, zasad neponovljive. Vinar je prema sopstvenom priznanju dva puta hteo da baci kompletnu količinu misleći da nije za upotrebu. Ali vino je živa stvar i ono što se kasnije sa njime odigralo dovelo je do savršenog uživanja u nepromenjenim sočnim kiselinama, besprekornoj i relativno snažnoj strukturi uprkos svega 12,55% alkohola, kako stoji na boci. Na žalost, zbog male količine i visoke cene, Limuzina je dostupna samo malom krugu ljubitelja vina. A kako je cena formirana, objasnio je Brkić direktno iz laptopa:

- Uvek mi je neugodno kad me pitaju za cenu Limuzine. A ja sam vino imao u boci, pa sam hteo da saznam koja bi mu bila cena. Zato sam pitao troje njih koji znaju proceniti vrednost. Svakog nezavisno, na drugom mestu i druge večeri: Ne znaš ko sam, ne znaš koje je vino, a koja misliš da bi mogla biti njegova prava cena? I sva trojica rekoše - 300 evra, pa sam tu cenu i postavio. Eto, proda se nešto, još je većina kod mene. Možda cena jeste prepotentna za naše područje, ali tako je ostala.

Brkic prezentacija Vino Bar Shop 12
Biodinamička vina iz Hercegovine na degustaciji u Vino Bar & Shop

Recimo još i to da su vina vinarije Brkić naišla na izuzetno entuzijastičan prijem kod publike na Grand Tastingu u Beogradu te da će njihov dolazak na srpsko tržište dodatno skrenuti pažnju na izuzetno visok kvalitet vina u regionu.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi