Pusula, nova vina na sceni

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Pusula, nova vina na sceni

Osam vina vinarije Pusula, uz vinariju Jelić gotovo jedine eksponirane iz valjevskog kraja, probali smo nedavno u beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure. Izuzev jedne koja je trenutno na tržištu, sve su to nove etikete ili berbe, a za početak veliko iznenađenje - zanimljiv brut penušavac od sorte pino noar.

Vinska priča na brdu Pusula u selu Miličinica kod Valjeva krenula je 2006. godine sadnjom sorti priraslih srcu porodici vlasnika vinarije, dok je pravi izlazak na tržište zapravo bio tek sedam godina kasnije. Kurs proizvodnje iskrenih vina, onakvih kakva zapravo vole, jasan je na etiketama gde svaka pojedinačno nudi ispisanu priču stvorenu upravo za to vino. Bez jurnjave za medaljama i priznanjima, Pusula raste iz berbe u berbu, lagano sa vremenom, pa je tek ovih dana na scenu stupio prvi pravi sajt vinarije koja sa kooperantima poseduje preko 20 hektara vinograda loze posađene iz matičnih zasada koje poseduju i neguju. I širi se i dalje.

Pusula degustacija vina 03
Pusula su iskrena vina rađena po sopstvenom ukusu, Dijana Milić

- Penušavac radnog imena Memento, odležao na kvascima preko tri godine, ubrzo će na tržište - uvela nas je u priču Dijana Milić, izvršni direktor vinarije.

Iako zvanično pink penušavac, a zapravo boje starog zlata sa prelaskom na oranž, finom srednje trajnom perlažom i izuzetno jakim karakterom, Memento, kao odraz saradnje tehnologa Novice Markovića i Jovice Uroševića, proizveden je tradicinalnom metodom u 3.000 boca. To je potpuni novitet i nova svetla tačka na nebu srpskih mehurića. Bogatih zrelih aroma, lepih kiselina, ostavlja dugotrajan ukus korice mandarine i narandže u završnici noseći atribut dugog potencijala odležavanja.

Pusula degustacija vina 33

Potom sledi niz od pet belih vina proizvedenih kao samotok i prosečne cene 600 dinara ili tek nešto iznad toga. Chardonnay 2018 rađen sur lie tehnologijom i odležao šest meseci na talogu prepun je slasnih aroma tropskog voća i dinje. Slično uživanje nudi i Sauvignon Blanc 2018 pitkošću, dobrim telom, lepim pirazinskim tonovima poput vreže paradajza i zelene paprike iz kojih se fino izdvaja naznaka ananasa, ali i prijatna mineralnost. Sa 13% alkohola ova dva vina su maksimalno potentna u ovom trenutku za uživanje, sa ili bez pratećih zalogaja.

Pusula degustacija vina 29

Kompletan novitet je Tamjanika 2019 iz nulte berbe vinograda posađenog 2017. godine. Veoma lagano vino, izuzetno bledo obojeno, podseća da je trenutno u funkciji čistog osveženja koje dobro rashlađeno izuzetno prija. Daleko jače, ali usklađene i prijatne senzacije nudi nova berba sorte traminac. Traminac Pusula 2019, za razliku od brojnih na domaćoj sceni, prave čari ne nudi direktno na nosu, već na nepcu gde se momentalno pretvori u elegantnu mirisnu i ukusnu bombu. Oko 3,5 grama šećera izvrsno se snalazi u preko sedam grama kiselina, plešući zavodljiv i lako prepoznatljiv ples u završnici.

Pusula degustacija vina 20

Ono što bi trebala biti i jeste bela perjanica kuće svakako je kompleksnije vino L'Estuaire 2017, kupaža sovinjon blana i semijona u odnosu 60:40, visokih ali zrelih kiselina. Sovinjon očigledno dominira aromama donoseći mineralnost, dok blago uljasto telo popunjava semijon podižuću kompletan utisak na nivo bordoških kupaža s ušća Žironde u Bordou odakle ovakva vina i potiču. Ozbiljno vino za ozbiljne poznavaoce, ali i široku publiku koja voli da uparuje hranu s vinima.

Crveni segment preteduje da pruži premijum doživljaj. Prvo ide sortni Cabernet Franc 2017, ne tako čest na domaćoj sceni, u kome se uticaj tople i potentne berbe 2017 veoma primećuje. Alkohol koji dostiže i 15% pri svakom okretu čaše iz vina eruptivno izbacuje slasne i snažne voćne senzacije na nosu. Visoke kiseline i primetni tanini daju naznaku da će imati lepu budućnost iako je već sada dobro otvoreno i može se piti i uživati u bogatoj začinskoj završnici koja na kraju usledi.

Pusula degustacija vina 18

Pod nazivom Cabernet Cuvee 2017 je crvena kupaža 70% kabernea i ostatak kaberne frana. Na nosu nije još sasvim otvoren ali se na nepcu razliju bogate asocijacije šljive, trešnje, višnje iz vina čija struktura može gotovo da se žvače. Zbog jako izraženih još zelenkastih tanina koji strasno bockaju nepce, čini se da je vino pomalo divlje. No, potencijal grožđa što uspeva na Tadića njivi, za koju važi priča kako je to najlošije i najsiromašnije poljoprivredno zemljište u čitavom kraju, podaruje jednu od onih etiketa koje treba kupiti sada, a onda ih lepo negovati par godina u boci kada će iskazati pravu veličinu.

Uostalom, iskrenost i cene svih vina Pusula pa i ovih crvenih su takve da predstavljaju izvrstan zalog za budućnost u svakoj kolekciji. |

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama