Najbolje ocenjeni srpski pino na Decanteru

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Najbolje ocenjeni srpski pino na Decanteru

Lastar Pinot Noir Triangl 2017 predstavlja veliko vino što je i dokazao osvojivši najviše bodova na takmičenju Decanter 2020 od kada se vina od sorte pino noar iz Srbije šalju na ovo ocenjivanje. Kao još jedna potvrda kvaliteta, ovo vino je na nezvaničnom svetskom prvenstvu vina od sorte pino (Mondial des Pinots) u Švajcarskoj osvojio i značajnu srebrnu medalju.

Pino noar je jedna od najstarijih znanih sorti koja se gaji u cilju proizvodnje vina. Obično se kaže da je za istinsko uživanje u pinou i njegovo razumevanje potrebno izvesno predznanje i vinarsko iskustvo, međutim, dovoljni su samo volja i strpljenje kako bi se ova neobična sorta razumela na pravi način.

Širom sveta se pino noar klasifikuje u najcenjenije, najpopularnije i najkvalitetnije sorte, a da je i u Srbiji prihvaćen i tretiran na pravi način, iz godine u godinu dokazuje upravo vinarija Lastar. Uspesi na međunarodnim takmičenjima i brojna priznanja koje je ova vinarija dobila za premijum i klasičnu liniju Pinot Noir rezultat su velikog truda i rada, ali kako kažu i iz same vinarije, prvenstveno je terroir odgovoran za sve.

lastar10

Hladne pozicije u vinogradu u srcu Levačkog vinogorja, u ataru sela Sekurič, ušuškanom između Juhora na istoku i stamenih Gledićkih planina na zapadu, pogoduju ovoj sorti, kao i visok sadržaj gline u zemljištu koji donosi mineralnost i širok dijapazon mirisnih materija. Upravo ove dve planine daju specifično mikroklimatsko okruženje koje je podarilo višestruko nagrađena vina, a sama klima prevashodno pogoduje burgundskim sortama (pino noar i šardone) koje su u Levču našle ono što imaju samo kod svoje kuće, u čuvenoj Burgundiji.

 Deo tajne Lastar pino noara otkrivamo u poprečnom preseku, profilu zemljišta. Do nekih sedam metara dubine tlo sadrži čak pet različitih slojeva, od površinski glinovitih, do slojeva čistog peska i onih gde je u većoj meri prisutan karbonat. Naravno, ne treba zaboraviti ni kompleksnu tehnologiju proizvodnje vina sa tri načina vinifikacije, što zahteva mnogo manuelnog rada i vrhuski tim koji pomaže u kreiranju ovog kompleksnog vina.

Pinot Noir 2 HD

 I Pinot Noir Lastar iz klasične linije zaista odiše elegancijom u kojoj dominiraju arome jagode, brusnice, šumskog tla i gljiva. Na nepcima ta elegancija dolazi do izražaja kao i odličan balans tanina i kiselina. Da je Lastar Pinot Noir zaista tako dobar, potvrdila su i brojna međunarodna takmičenja poput Mundus Vini i AWC gde je osvojio srebrne medalje, te Decanter i BIWC gde je nagrađen bronzanim medaljama.

U okviru premijum linije, Pinot noir Triangl nastaje isključivo u najboljim godinama kakva je bila berba 2017. Može se opisati kao snažan, a u isto vreme elegantan s izraženom kompleksnošću u kojoj su naglašene arome tamnog voća poput šljive i trešnje uz obilje tercijarnih aroma karakterističnih za ovu sortu. Na nepcima je vino puno i mekano sa veoma skladnim odnosom kiselina, alkohola i tanina.

Iz svega iskazanog, na veliku radost i užitak brojnih ljubitelja Lastar vina lako se dolazi do zaključka da Levačko vinogorje ne poznaje granice!

> Vina iz vinarije Lastar možete da kupite u onlajn prodavnici Vino.rs
nazad na vrh

Srodni tekstovi