Vinarija Deurić: Nova vina, nova linija

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinarija Deurić: Nova vina, nova linija

Specijalna degustacija novih vina i potpuno redizajnirane vodeće linije etiketa priređena je u vinariji Deurić. Probali smo potpuni novitet vino Severna Morava 2018, kao i poseban specijalitet Winemakers' Edition od probusa iz berbe 2016 koji možete piti ili kupiti samo ovde u Maloj Remeti na Fruškoj gori. Međutim, u fokusu je bila čitava redizajnirana Estate linija.

Kao uvodno vino poslužen je Princeps Brut Nature 2015 koji je u izboru Vino.rs izabran za Najbolje penušavo vino Srbije 2019. godine. Aristokratski fina gorkost ovog vina i upečatljivi mirisi žutih zrelih jabuka u završnici od brioša i slatkog kvasca, podsetili su nas da smo u središtu jedne od najvećih plantaža jabuka Srbije gde se vinogradi sve više i sve strasnije inkorporiraju.

Deuric promo 082

Ekipa vlasnika Mitra Deurića, u društvu sa sestrom Mirjanom, novim menadžerom prodaje Marijom Balać i enologom Mirkom Niškanovićem u ulozi medijatora, odabrala je za početak srebrni sa ovogodišnjeg Decantera Chardonnay Classic 2018. Krematozan, sočnih kiselina i ekstraktan, delom je kratko odležavao u buretu, a sočnim se kiselinama utkao u terin od zeca sa slatkom od dunja, jedan od pet zalogaja čistog mesa koji su za ovu degustaciju spremili kuvari novosadskog Tostera i beogradskog Fat Boys gurmanskog svetilišta.

Prvi pogled na redizajnirane boce je veoma pozitivan. Primećujemo hrabre nove etikete, prilično minimalističke, apstraktne ali dovoljno upečatljive.

- Bilo je napeto - objašnjavaju domaćini. - Znate ono, kad u glavi imate slike koje želite, ne umete sami da ih prenesete u zadovoljavajućoj formi, a objasniti je još teže. Odužilo se, rešenje ni na pomolu, a onda se jednog jutra pojave upravo ova rešenja u elektronskoj pošti iz valjevskog digital studija Crveno. Ne dirajte ništa, povikali smo u glas!

Deuric promo 024

Sledi Sauvignon Blanc 2018. Nagrađen bronzom na Decanteru ove godine, privlači pažnju kristalnom bistrinom u čaši. Ne diže mirisnu buru na nosu, ali je velike svežine, naizgled peckavih kiselina i aroma koje podsećaju na koprivu. U boci su čak tri različita klona, grožđe je brano u razna vremena i deo vina je takođe kratko boravio u drvetu. Drugačiji od ekstraktnih voćnih srpskih sovinjona prilično je prepoznatljiv, ali i mogući gastronomski hit.

Sorta Morava na Fruškoj gori zvanično još nije priznata za proizvodnju vrhunskih vina, iako joj je to zapravo mesto rođenja. Svejedno, premijera ove Deurićeve pod etiketom Severna Morava 2018, dugoočekivani je adut vinarije. Stiže sa specifičnog, kaskadno postavljenog vinograda na čistom krečnjaku koji prvo vidite kad stižete pred vinariju. Severne je ekspozicije, tu nikada nema sunca posle 15 časova, što verovatno čini ovo vino drugačijim u odnosu na sortnu konkurenciju. Istina, probali smo ovu Moravu i ranije, ali sad je definitivno spremnija, zaokružena, sočna. Ume da uštine za nepce, ali onako uzbudljivo.

Deuric promo 100

Gewurztraminer 2018 izazvao je najviše komentara prisutnih. Krajnje ekspresivan, izaziva reakcije na prvi susret. Neko ga je okarakterisao kao „pravi severnjački tip traminca“, drugima je isuviše sortno očigledan, treći samo uživaju dok se slasne arome razlivaju čitavim nepcem ostavljajući tek mali gorkasti simbol u dugoj završnici. Vino je bez zaostalog šećera, čist spektakl sa 13% alkohola i neobjašnjivo jake aromatike grožđa za ispijanje u mešovitom društvu.

Pino noar je u ulozi tihog favorita najčešće dublirao „glavne role“ crvenih zvezda Deurić vina, ali se sad nešto očigledno dogodilo. Jagodičasta etiketa na burgundskoj boci Pinot Noir 2019 oivičena zlatnim, zapravo je ono što ćete kao glavni utisak pronaći u čaši nežno obojenog vina. Neočekivano snažni tonovi marela i crvenih bobica, svileni tanini, iskričave kiseline, duga završnica, sve to je u očiglednoj harmoniji.

- Pino je jedina sorta koja u vinariji Deurić ne zavisi od godine berbe - objašnjava Niškanović fenomen utiska koji izuzetno mlado vino ostavlja.

Deuric promo 043

Radi se uz pomoć i pod posebnom pažnjom konsultanta iz Francuske, ali to nije kompletno objašnjenje jer saznajemo da je na tlu laporac, ista ona stena koja je prisutna na najčuvenijim pino noar vinogradima u svetu.

Severnjačka enološka škola očituje se i u vinu Merlot 2018. Ovo vino kojeg nije bilo 2017. godine, deluje toplo, moćno. Iznenadi primaran i jako brz razvoj čokolade začinjene nanom i drugim biljem na mirisu. Nešto više kiseline od onih na koje smo u „regularnom“ srpskom merlou navikli održavaju veliku voćnost u prvom planu, čisto da se vino sljubi sa svakim zalogajem posluženog burgera.

Deuric promo 049

Možda bi opisa ovog spremnog vina bilo još da u velikim čašama već nije Probus 276 iz berbe 2018. Godine 276. je krunisan car Probus, a igrom slučaja to je i najviša kota u vinogradima Deurić. Bronza na Decanteru 2020 samo je potvrda da probus poseduje potencijal, no jasno je da će vino koje trenutno očarava čistim i snažnim ekstraktom, mirisom i ukusom borovnica i drugih crnih bobica, svoje pravo lice pokazati tek za nekoliko godina. Uostalom, kuda žuriti, Deurići probus uzgajaju na pet hektara i sada je to najveći zasad ove sorte u svetu! Oni koji vole ovako mlado vino biće ubeđeni da piju čist eliksir verovatno najtamnije obojen od svih ovdašnjih vina.

Uz poslednje gutljaje, dok se tanini pomalo sležu a mirisi sve jače dopiru sa dna ogromne čaše, probamo vino koje je svakako dosadašnji trijumf rada Mirka Niškanovića. Naime, svake godine jedno bure se odvoji za „ćef“ glavnog tehnologa. Probus iz berbe 2016 pretvoren je u etiketu Winemakers' Edition (prethodne godine je to bio marselan) sa 13,5% alkohola. Osim što je grožđe iz najboljeg dela vinograda, tajna je i u posebnoj tehnologiji. Fermentacija i maceracija rađeni su u potpuno otvorenom starom buretu potapanjem, nakon čega se vino samo otoči u barik u kome kasnije odležava najmanje godinu dana.

Deuric promo 029

- Nije stabilizovano, nonfiltered je - kaže autor Niškanović. - Sorta probus, nastala ukrštanjem kaberne sovinjona i kadarke zapravo je zamišljena u startu kao nešto što će dati izuzetan kvalitet ali i kvantitet. Naravno, to ne može, no srećni smo što je došlo do te greške i sad ga imamo ovakvog u čaši - naglasio je Niškanović.

- Probus je u suštini rezultat ljubavi jedne Balkanke, kadarke, i uglađenog muževnog Zapadnjaka, kaberne sovinjona. A nama je, uz ostala vina, dokaz da idemo pravim putem. Uostalom, kao i čitava Fruška gora - nadovezuje se Mitar Deurić.

Deuric promo 081

Winemakers' Edition 2016 dobijen je onako kako se to tradicionalno radi sa brojnim cenjenim crvenim francuskim vinima, što je svakako dalo poseban šmek probusu koji se, prema našem mišljenju, savršeno odužio enologu potvrdom da je upravo on prava sorta za Frušku goru. Besprekorni tanini glatko unose raskoš crvenog i plavog voća koji je izazvao vatromet aroma na nosu. Sve je apsolutno potaman i nikakav desert ovom susretu nije više potreban.

Uostalom, iz mnogo razloga vinarija Deurić izabrana je prošle godine za Vinariju od koje se očekuje najveći uspon u 2020. godini, a što je i ova prezentacija i te kako opravdala.  |

Još najava

U istoriju je otišao Crveni Talas, svojevremeno srebrni sa Decantera i vino sa titulom Best Buy, a u najavi je bela kupaža Beli Aksiom, blend sorti morava, šardone i sovinjon.

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama