Osvojena i Slovačka

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Osvojena i Slovačka

Godina 2020. ostaće zapamćena u srpskom vinarstvu kao godina najbolje berbe medalja na međunarodnom planu, kako kvantitativno tako i po značaju.

Internacionalno ocenjivanje vina MUVINA u Prešovu jedno je od onih sa zavidnom tradicijom. Ovo 25. po redu izdanje donelo je krajem septembra veliki uspeh srpskim vinarima koji su prvi put učestvovali, a osvojeno je čak 30 odličja, od čega devet zlatnih medalja, 15 srebrnih i šest bronzanih.

U konkurenciji 300 etiketa iz osam zemalja, međunarodni žiri sudija je u Slovačkoj dodelio dva zlata vinima vinarija Doja i Despotika, a po jednu vinarijama Matalj, Valčić, Magaza, Todorović i Nikad Nije Kasno. Četiri srebra otišla su u vinariju Dragić, po dva su osvojile vinarije Tonković, Despotika, Doja, Todorović i Matalj, a jednu vinarija Đurđić. Dragić je osvojio i dva bronzana odličja, a po jedno Đurđić, Magaza, Živković i Nikad Nije Kasno.

ziri
Žiri 25. izdanja ocenjivanja MUVINA 2020 u Slovačkoj

Treba reći da je vino Merlot & Cabernet Sauvignon 2016 Doja samo jedno od pet koja su dohvatila granicu od 90 poena i po tom rezultatu deli četvrto mesto najboljih vina na ovom međunarodnom konkursu koji se  ocenjuje po pravilima OIV-a u pet kategorija: za bela, roze, crvena, penušava, prirodna slatka i likerska vina.

Da kažemo još i to da je iz regiona zlato osvojila i etiketa Maraština vinarije Jokić iz Hrvatske.

Inače, ocenjivanje se odigralo u Muzeju vina u Prešovu koji je i organizator manifestacije.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi