Žetva za savršenstvo

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Žetva za savršenstvo

Minijaturna boutique vinarija Izba iz Vele Polja kraj Niša, za koju često napominjemo kako je zaslužna za jedan novi talas, pa čak i stil u srpskom vinarstvu kad je merlo u pitanju, od prvih dana kao da se zapravo pripremala za trenutak kada će vino Žetva 2017 dospeti na svetlost dana, a što se dogodilo početkom juna ove godine kad je ušlo u bocu.

U pitanju je svojevrsna kruna nastojanja porodice Jovanović da vinom dostigne savršenstvo. Masivna neprozirna buteljka opkoljena je crnim etiketama s upadljivim ali elegantnim zlatotiskom najavljujući moćnu sadržinu. Tu je i diskretni niz, ljubičasti etno motiv, čisto da dočara ženski dodir i pokaže kako se uz Ivana Jovanovića i supruga Adriana oko mnogo čega pita.

Ćim se izvuče čep od plute divan miris ispuni okolinu grlića i boce. To su talasi zrelog plavog voća, miris tradicije, podruma, strasti koji se savršeno slažu uz jela od mesa pripremljena na tradicionalni način. Ne bez razloga neko je ovo vino nazvao srpski Masseto!

izba Jovanovic vino zetva
Ivan Jovanović, vlasnik vinarije Izba: Žetva je ostvarenje sna

Žetva 2017 je inače prilično ljubičasto vino s naznačenih 15% alkohola. Nastaje probirnom berbom, birani su najbolji i najosunčaniji grozdovi iz posebnih delova vinograda. Urađena je duža maceracija, više od 20 dana, nakon koje je merlo odležao pune dve godine u novim barik buradima od srpskog hrasta.

Osim ekstremne slasti u završnici zbog koje bi ga pili iznova i iznova, barem pet narednih godina, i koja se tako lepo nastavlja na sočne kiseline koje opčinjavaju nepce, somotasti tanini teraju vas da vino zadržite u ustima sve dok se ne uspostavi neka vrsta savršenog kruga, bukvalno lopte aromatskih slojeva koji ispunjavaju sve zahteve mašte kad je vrhunsko vino u pitanju.

Ako baš treba analizirati, zrele marele se stiskaju uz još zrelije šljive čačanke, sve to prošarano slatkim začinima dok završnica traje li traje. A iznad svega razne vrste čokolade, tamne, mlečne, pa i bele. Probajte koricu crnog hleba uz ovaj merlo, i recite šta je slađe iako šećera nema.

„Tvoje je samo ono što daš“, stoji na boci, a vinarija Izba je vinom Žetva dala najbolje od sebe, i najbolje od teroara, i najbolje od Srbije.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi