Erdevik pod lupom vinskih advokata

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Ekspert za vina jugoistične Evrope, Mark Skvajers Ekspert za vina jugoistične Evrope, Mark Skvajers

Često se vinari zapitaju koliko vredi medalja sa Decantera. Možda najnoviji slučaj s pojedinim vinima iz vinarije Erdevik može da navede na zaključak.

Naime, ubrzo nakon što je ove godine barikirani šardone Omnibus Lector 2015 ostvario izuzetan rezultat osvajanjem platinastog odličja na Decanteru, inače prvog takvog za Srbiju na ovom ocenjivanju, pažnja čuvenog vinskog magazina Wine Advocate okrenula se ka vinima relativno mlade vinarije sa Fruške gore.

Mark Squires
Erdevikova vina za ceo svet

Vinski kritičar Mark Skvajers (Squires), dugogodišnji saradnik Roberta Parkera, osnivača Wine Advocate, dao je odlične ocene za tri vina vinarije Erdevik i, što je još važnije, smestio ih u vrhunski cenovni razred kad je američko tržište u pitanju.

„Uopšteno gledajući, ovo je lepa grupa od tri vina koja pokazuje neke razlike ali generalno ostavljajući dobar utisak", započinje Skvajers izlaganje i odmah prelazi na Grand Trianon 2016, dobitnika bronzane medalje s Decantera, kome daje 89 poena uz preporuku da se popije u narednih devet godina, a ceni ga 35 dolara. U pitanju je blend polovine kabernea, 25% širaza i isto toliko merloa koji odležava jednom trećinom godinu i po dana uglavnom u novom francuskom hrastu. „Iako je dosta jeftiniji od druge dve etikete sasvim je lepo vino koje možda ima samo nešto izraženiji karakter“, objašnjava on i nastavlja: „Uticaj hrasta je manji u ovom vinu i širaz u kupaži mi je mirišljaviji od onog u sortnoj etiketi Stifler's Mom. Iako se u pozadini oseća blaga zelenčivost vino ipak poseduje razumljivu finoću i usredsređenost uz znatnu eleganciju. Koncentracija svih aspekata vina je dobra i pije se s lakoćom. Trebalo bi manje ili više da nastavi dobro da stari tokom naredne decenije, što opet znači da ima šanse da se dodatno poboljša. Ovo nije najbolje vino od ova tri, ali je svakako Best buy“.

grand trianon o

Sa zavidnih 90 poena i projektovanom cenom za američko tržište od čak 75 dolara preporučio je zahtevnijim konzumentima vino Marlen Delon 2016, novitet vinarije Erdevik koji se samo u vinariji može i probati. Blend tri četvrtine kabernea i merloa koji odležava 18 meseci u novom francuskom bariku zanimljiv mu je po činjenici da dobro prima drvo, bolje nego širaz.

„To je nešto bogatije vino, pomalo kremasto od uticaja drveta ali dobro građeno i sa nenaglašenim taninima. Harmonično, sa nekom finoćom, dobro je napravljeno i najverovatnije će napredovati bar narednih 13 godina. Jedina zamerka je da je kaberne mogao biti i bolje izražen nego što je“.

marlon delone

Konačno, najbolju ocenu 90+ ali ne i najveću preporučenu cenu (65 dolara) namenio je srebrnom sa Decantera, širazu Stifler's Mom 2016 koji je rasprodan na domaćem tržištu pošto je proizveden u svega 2.830 boca. Ta mala disproporcija ukazuje na određenu nesigurnost u proceni, pa tako deluje i opisna ocena da je vino „zabavan primer australijskog stila“. Nakon 18 meseci u novom francuskom bariku, širaz koji dolazi iz jednog posebnog dela vinograda posađenog 2005. godine, Skvajersa na početku podseća na pomalo stereotipni stil vina iz doline Barosa. Tu prvenstveno misli na frontalni udar hrasta, slatkaste tonove drveta i nepodnošljivu lakoću ispijanja.

stiflers mom o

„Ne previše bogat ni džemast, Stifler's Mom je ipak vino koje poseduje finoću, svežinu i harmoničnost. U svom tom drvetu ipak je moguće naći sortne karakteristike širaza koji vas neće ugušiti već je zapravo vrlo elegantan sa brojnim drugim vrlinama. Naravno, ako ste u stanju zanemariti „veselu“ vanilu s početka priče. Iako će možda rasti narednih deset godina, možda je najbolje započeti i piti ga i uživati u njemu odmah, sve uz taj uslov da niste gadljivi na fino, slasno drvo.“

Ono što Mark Skvajers ne zna i nije probao jeste berba ovog širaza iz 2017. godine koju su u vinariji Erdevik nedavno istakli kao jedno od njihovih najboljih vina do sada! Ali, ima vremena. I glas o ovom vinu uskoro će se čuti daleko izvan Srbije i regiona.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi