Evolucija Tri Morave crveno

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Evolucija Tri Morave crveno

Napraviti vino Tri Morave crveno 2018 od stopostotnog prokupca u vinariji koja već poseduje pregršt ozbiljnih etiketa od internacionalnih sorti može nekom da se učini kao odavanje duga tradiciji. Ali, u slučaju Temeta to je u neku ruku zapravo cilj koji je pre desetak godina vlasnik vinarije Nebojša Aleksić postavio sam sebi - da napravi svakome dostupno, ozbiljno vino od sorte koja je istorija i budućnost srpskog vinarstva!

Tri Morave crveno iz berbe 2018 konačno su čist prokupac, još uvek retkost u Srbiji. Više nego dovoljno obojen, dovoljno mirisan, veoma sočan, pristojno kompleksan i iznad svega pitak i prepoznatljiv, to je ukratko opis ovog crvenog vina koje u sebi sublimira svu strast zemlje i naroda iz kojeg potiče. Nepokorivo vino, tvrdoglavo uporno u borbi sa predrasudama da od prokupca nikad ništa ozbiljno biti neće, pa i istorijskim preprekama. A bilo ih je...

Kad bacite pogled unazad videćete da je ovaj prokupac prvi koji se ovenčao svetskim odličjem na Decanteru 2014. godine. Tada je u Londonu kupaža Tri Morave crveno 2012, u kojoj se nalazio i prokupac, osvojila bronzu. Uspeh je dodatno overen kada je krajem iste godine vino ponelo i šampionsku lentu za Najbolje crveno vino do 1.000 rsd na nacionalnom ocenjivanju Veliki test Vino.rs, a uz ostala osvojena priznanja, iako tada još veoma mlada, vinarija Temet je praktično bila nacionalni vicešampion!

Image 1

Jedan od prvih međunarodnih uspeha koji je glasno odjeknuo, dogodio se u Beču na AWC 2013 kada je vino Tri Morave crveno 2011 osvojilo zlato. Siguran predznak Aleksiću da prokupac ima „štofa“, da je znamenje za koje se vredi boriti. A kruna ove autohtone sorte će zablistati punim sjajem u Londonu prošle godine kada premijum etiketa Tri Morave reserva 2016 s osvojenih 95 poena prigrli prvo Decanter zlato u istoriji za vino koje u sastavu sadrži prokupac!

U godinama koje slede nakon prvog izdanja Tri Morave crveno, etiketa doživljava promene istim tempom kojim se razvija vinska scena Srbije. Sve je više teroara u boci, sve je više slojeva u vinu i slasti u ustima. Tri Morave ubrzano osvajaju publiku dok se premijum vina ređaju u portfoliju vinarije iz Lozovika, a vinogradi bliže konverziji u organsko.

Vizija Aleksića i njegova vernost potencijalu prokupca jedan je od važnih faktora u sledu događaja koji se upravo odvijaju. Pokrenuta je priča oko klonske selekcije, traže se stari zasadi, interesovanje raste, kako kod domaćih tako i stranih stručnjaka, pa i konzumenata koji sve više prepoznaju domet vina od prokupca. Posebno je to bilo evidentno nedavno kada je Nebojša Aleksić na Dan prokupca upoznao vinske stručnjake sa novim eksperimentalnim prokupcima iz berbe 2019. sa položaja Beli kamen, gde je loza posađena 2016. godine i već dala fantastične rezultate. Nema šta, prokupac u vinariji Temet vizija je sa jasnom budućnošću, rekli bi.

3MC

Pritom, elegantno, minimalističko rešenje najnovije etikete odražava težnju da se ostane blizak prirodi, boja asocira na zemlju i teroar koji će se prepoznavati u vinima od ove sorte. U ovom trenutku tri su crvene crtice na etiketi jedva vidljive, ali je zato prokupac u boci nepromašiv. Iako je puno crvenog zrelog bobičastog voća, ovo je vino prvenstveno biberasto i čokoladno. Ono što je nekim daleko poznatijim i skupljim etiketama glavni adut u završnici, u vinu Tri Morave prokupac je sa raznim začinima izneo već na nos, a srednje ka punom telu urolao u primetne i somotaste tanine.

Uz to, u pitanju je vino koje praktično ide uz raznovrsna svakodnevna jela. U stvari, hrana, začin i vino u istoj čaši, to su te Tri Morave crveno i taj prokupac. Razumećete zbog čega je ovaj narod kroz sve ratove prošao i opstao. Jer je imao prokupac kraj sebe!  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi