Lily, prvi merlo za vinariju Bikicki

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Lily, prvi merlo za vinariju Bikicki

Portfolio zanimljive i orginalne linije vina Bikicki obogaćen je novim vinom pod etiketom Lily. U pitanju je elegantan merlo iz vinograda u Banoštoru iz berbe 2017, još osetno mlad u čaši, a koji smo premijerno imali priliku da probamo u beogradskom restoranu Hrastovina.

Ova premijerna berba iznedrila je svega 837 boca koje će se ovih dana naći u odabranim retsoranima i vinotekama. Crvena upečatljiva etiketa, koja nekog podseća na makro fotografiju površine jagode, zapravo nagoveštava zrelo crveno voće, upravo taj fini domaći džem od šumskih i pitomih jagoda koji obliva nos i nepca dok se sočne izražene kiseline lepo umrežavaju sa slasnim voćnim notama.

Vino je maceriralo deset dana, a potom odležavalo u četiri stara barika dve godine pre nego što je sve izmiksovano. Uz želju da ponudi što razumljivije vino najvišeg kvaliteta koje će u budućnosti biti možda i najzastupljenije u portfoliju, Bikicki se ipak pridržava „naturalnosti“ i jedva da sumporiše završni proizvod (45 mg/l SO2).

Vinograd iz koga je došlo grožđe za Lily 2017 je od 2019. godine organski rađen, a voćnost iskazana u ovom vinu zapravo je glavna odlika banoštorskog teroara gde merlo uvek daje sjajne rezultate.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi