Predstavljena nova vina Bikicki

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Predstavljena nova vina Bikicki

Đorđe Bikicki, vlasnik Vinarije Bikicki, predstavio je u beogradskom hramu vina i hrane Hrastovina nove etikete koje će ovih dana izaći na tržište, među kojima su i vina koja su već osvojila značajne međunarodne nagrade.

Sve u svemu, imali smo priliku da se upoznamo sa gotovo čitavim portfoliom vinarije, počevši od vina iz betonskog tanka po imenu Sfera, preko maceriranih belih vina, veoma originalnog rozea Nadia, sve popularnijeg Pinotte, te premijerno predstavljenog merloa Lily, novih Pet Nat vizija i ćilibarne slatke Makane.

Bikicki Hrastovina 2020 11

Iako važi kao sorta koja se teže prodaje u Srbiji, traminac zauzima najveći deo palete Bikicki vina. I to s pravom! Potvrda za to je i blend te sorte s trećinom sovinjon blana koji se početkom godine pojavio na tržištu pod etiketom Sfera 2019 i predstavlja novitet u smislu da je vino umesto u čeličnim, plastičnim ili drvenim sudovima nastalo u betonskoj kugli! Prijatan miris smežuranih žutih jabuka koji je pokuljao iz čaše podsetio je da pijemo prvo vino rađeno tom tehnologijom u Srbiji.

Traminac 2017, zlatan sa BIWC 2020 i rađen u tanku, dokazuje da vino od ove sorte nipošto aromatski ne mora da „padne“ nakon više godina od flaširanja.

Bikicki Hrastovina 2020 4

Pino griđo za koga je izuzetno bitan momenat berbe iskazuje punu raskoš cvetnih nota u vinu Cu 2018 očaravajuće boje nara. Tri dana maceriranja i šest meseci odležavanja u mađarskom hrastu očuvala su lepe kiseline, a iznedrila jasne naznake belog tartufa na nosu zaogrnute slatkom od šumskih jagoda i hibiskus čajem. Punoća nefiltriranog vina i slast drveta privući će vinoljupce, ali i sudije na ocenjivanjima koje su ovo vino pozlatile (BIWC), dok nešto kraća završnica može značiti dodatnu pitkost.

Takođe zlatni sovinjon SO 2017, po kojem je Bikicki od početka bio prepoznatljiv, i dalje spada u bele perjanice, pa će vino ući i u magnum bocu, a tu će čast imati još samo Sfera i Makana 2017 sa fantastičnim predispozicijama. U ovom trenutku SO 2017, posle nedelju dana maceracije i odležavanja u korišćenim 500-litarskim buradima od srpskog hrasta, nudi obilje jabuka, korice limuna, gust i slasan sok od pomorandže protkan blagim naznakama suvog sena.

Bikicki Hrastovina 2020 12

Uncensored 2018, čija je prethodna berba ponela titulu najboljeg balkanskog oranž vina, nastavlja u istom pravcu. U pitanju je ćilibarno vino intenzivnog plemenitog mirisa koje je devet meseci odležalo u srpskom hrastu, sadrži 14% alkohola i primetne tanine, dok na nosu pruža pravu kolekciju raznih čajeva i lekovitih trava zaslađenih medom i sokom pomorandže. Grožđe je kasnije brano u odnosu na prethodna izdanja, maceracija je duže trajala (12 dana), što je donelo i više slasti. Crveni traminac u ovom vinu ispunjava završnicu slatkim začinima, ali su njegove raskalašne note ipak lepo ukroćene, dok neznatna oksidacija samo dodaje na osećaju složenosti aroma.

Bikicki Hrastovina 2020 18

Roze Nadia 2018 nosi obilje živahnih, visokih i sočnih kiselina u svetlucavom telu boje ćilibara. Pino noar dolazi iz malo izolovanijeg vinograda koji se od 2015. godine uzgaja po principima organike. Tu je vegetacija jača, zemljište je ocedno, a grožđe relativno dehidrira. Hibiskus možda jeste primarna nota u ovom rozeu (koji je tek nešto malo tamniji od oranž Bikicki vina), ali instant neophodnost da se uz njega naruče krupni ćevapi na kajmaku, izuzetna su gastronomska preporuka ove etikete.

Pino noar će biti osnova i neke buduće rezerve, što potencijal Pinotte 2016 lepo najavljuje. Zamamne peckave kiseline, pitkost laganog tela, cvetna polja što se prelivaju preko zrelih trešanja i reminescencija na zelenkastu opnu lešnika, opis su jednog baletski razigranog vina idealnog uz blistavi treperavi smiraj letnjeg dana. I dok je prethodna berba 2015 bila veoma sunčana i krajnje voćna, ova je iznedrila vino za koje su pojedini poznavaoci vina iz Belgije rekli da je najbolji pino proizveden u Srbiji!

Bikicki Hrastovina 2020 22

Prvi merlo iz Bikicki kolekcije Lily 2017 rađen je spontanom fermentacijom na prirodnim kvascima. Nakon nešto kraće maceracije od svega 10 dana odležava u miksu polovnih barika donoseći lepe kiseline i puno voćnosti.

Još izraženiju svežinu i sočnost nalazimo u novom izdanju sve popularnije autohtone Crne Tamjanike 2017, koja uz obilje crvenog i crnog bobičastog i šumskog voća strukturno lepo podnosi dosta visok alkohol (15,5%) da bi se u završnici otvorila slasna mirisna kutija zrelih šljiva i crne čokolade.

Bikicki Hrastovina 2020 31

Suvo grožđe, livadski med i kandirane korice pomorandže očekivani su splet raskošnih aromatskih najava u slatkom vinu Makana 2016. Još jedan upečatljivi stil crvenog traminca, ovaj put sa čak 105grama neprevrelog šećera i 14,5% alkohola zameniće svaki desert na slavi podsećanjima na domaće pite od jabuka, oranžasti liker i pun tanjir suvog voća.

I za kraj, vino Victor 3, Pet Nat od sorte traminac. Ovaj specifični, nešto blaže gazirani penušavac zapravo je sublimat puta na kome se Đorđe Bikicki veoma promišljeno i dobrovoljno obreo. To je put van ustaljenih normi i pravila, odraz široke palete stilova i etiketa, vina koja će vas namah oduševiti, momentalno odbiti ili ozbiljno naterati na razmišljanje u pravcu neophodnosti sopstvenog usavršavanja i širenja vidika u oblasti poznavanja vina i vinske kulture. |

Bikicki Hrastovina 2020 28

Spektakularna ćaša

skyline2

 

Bikicki vešto radi na brendiranju svojih projekata, pa su i nove Skyline čaše egzemplar u tom segmentu. Veoma široke u bazi, a skupljene na vrhu, s ekstremno visokom i tankom nožicom i neočekivano lagane, primaju preko osam decilitara vina, dok je dno bukvalno izbrazdano na taj način da već pri sipanju kreće kruženje tečnosti i snažno izbacivanje aroma ka nosu. Skyline je unikatna linija premijum vinskih čaša firme VD Glass iz Italije, dizajnirana u saradnji sa najboljim somelijerom Italije Simoneom Logerikom. Izrađene su od visoko kvalitetnog kristala i ne sadrže teške metale koji utiču na ukus, što je veoma bitno za Bikicki vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama