Grašac je srpski

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Grašac je srpski

Ove je godine Savez vinogradara i vinara Srbije kao jednu od prvih značajnih akcija pokrenuo serijal priča o autohtonim i novostvorenim vinskim sortama. Uz brojne naučne i istorijske dokaze, grašac je kao sirovina za potencijalno vrhunska vina svakako među njima.

U emisiji "Srbija zemlja vina" koja se emituje u subotu 19. decembra na TV Pink 3, o grašcu će iz raznih aspekata govoriti profesori Vladimir Puškaš i Dragoslav Ivanišević, domaćin emisije Dejan Stanković glavni kuvar restorana Mozzarella, kao i jedan od najpoznatijih somelijera Stevan Rajta koji će predstaviti pojedine etikete vina od ove sorte.

Klonska selekcija grašca započela je daleke 1975. godine od posađenih 12.000 čokota skupljenih na terenu, a praktično je doktor Petar Cindrić sa saradnicima, na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima klonskom selekcijom stvorio tri klona grašca ili italijanskog rizlinga (kako mu je tada bilo zvanično ime u OIV) koji su priznati 1991. godine. Najpopularniji je SK 54, preporučen za proizvodnju kvalitetnih vina. Izuzetno je rodan SK 13, dok SK 61 daje tek nešto niži prinos, ali je po sadržaju šećera i kvalitetu bliži klonu SK 54.

U poslednjih nekoliko godina, ime Grašac se sve ponosnije vije na etiketama fruškogorskih vinara poput: Vinum, Kiš, Vista Hill, Patkov vinograd, Verkat, Do kraja sveta, Tri međe i oblak, Brestovački, Fruškogorski vinogradi, pa čak i vinarije Yotta iz Župe... |

nazad na vrh

Srodni tekstovi