Kada se Aven pije onlajn!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Kada se Aven pije onlajn!

Degustacija novih berbi vina vinarije Aven iz Inđije, Merlot 2018 i Cabernet Sauvignon 2018, održana je u onlajn izdanju uz prisustvo dvadesetak gostiju iz vinske sfere.

Nakon što je Vino.rs prvo pokrenulo online degustacije u regionu sve je više ovakvih vinskih internet iskustava i u Srbiji. Ovo najnovije, u oragnizaciji sve popularnije vinarije Aven, pokazalo se i veoma uspešnim, a ideja je bila promocija vina koja su ove godine ponela bronzane medalje na Decanteru. A imalo je mnogo toga zanimljivog da se čuje.

Aven online (4)

Aven belo grožđe uzgaja na Fruškoj gori, dok crveno stiže iz Župe.

- Župa je odlična zemlja za ove sorte, ima dosta sunca, a berba 2018 bila je dobra. Nije bilo velike razlike u odnosu na prethodnu iz koje smo na Decanteru dobili srebro za Cabernet Sauvignon 2017 - započeo je predstavljanje vlasnik vinarije Milan Injac.

Drugačiji stav odmah je iznela tehnolog Tanja Đuričić:

- Po mom mišljenju 2018. godine bila je najslabija od poslednjih pet, a 2019. će po svoj prilici dati vrhunska vina.

I dok Tanja objašnjava kako se neće mešati u analizu aroma jer se javlja iz izolacije i ne oseća dobro miris i ukus, Milan dodaje da je 2020. godina donela grad koji je žestoko uticao na berbu.

vinarija Aven 31
Vlasnici vinarije Aven, Milan i Dragana Injac

Ono što je na prvu loptu jasno u vinu Merlot 2018 (87 poena na Decanteru), jeste izuzetna ekspresija voća na nosu i sortnost, što odmah uočava i somelijer Vuk Vuletić, medijator sesije.

To posebno naglašava i Ivica Stojanović, somelijer i vinar:

- Iz aviona se sortnost vidi, ovo je ono što bi rekli „kako mali Perica zamišlja merlo“!

Iako mlado, posle godinu dana odležavanja u kombinaciji srpskog i mađarskog hrasta vino je potpuno spremno, ocenio je Vuletić. Merlot 2018 na nosu donosi mešavinu borovnica, kupina, sirup od višanja, malo čokolade i kafe, dok je na ukusu sočan, mek, prijatnih tanina. Skladno vino koje je kuvar i vinar Saša Lang upario s biftekom u sosu od šljiva.

AVEN MERLOT 1
Pleni pažnju, Merlot 2018 Aven

- Upečatljiviji je na nosu nego na ukusu - zaključuje Vuk, najbolji somelijer Balkana.

Pre prelaska na kaberne, domaćin Milan objašnjava da su vinogradi starosti oko 12 godina na 330 metara nadmorske visine, a da su ih uzeli u zakup na pet godina pa strogo kontrolišu rod, što je uslov kvaliteta. Odbacio je ideju da ove sorte sadi na Fruškoj gori, ali dozvolio je mogućnost proširenja zasada nekim crvenim autohtonim sortama.

- Obrnuto od merloa, kod kabernea je poenta na ukusu - nastavlja Vuk. - Daleko ekspresivniji, ima mnogo više voća, takođe i tanina, iako ih je manje nego u berbi 2017. Zreo nos, eukaliptus, šmek kafe, slično kao u merlou, dosta je evoluirao za dve godine. Posebno je prijatna završnica koja dugo traje, a vino će biti još bolje daljim odležavanjem.

Uz napomenu da je kaberne dobro podneo drvo, prisutni su se gotovo jednoglasno opredelili za ovo vino, čak i oni koji preferiraju merlo. Igor Luković, i sam sudija na Decanteru, smatra da bi ovaj Cabernet Sauvignon sada dobio i višu ocenu od 86 koliko je prigrlio i da je ozbiljan skok u poređenju sa merloom.

AVEN CABERNET 2
Veliki potencijal, Cabernet Sauvignon 2018 Aven

- Za višu ocenu na Decanteru vino mora imati dodatnu kompleksnost, strukturu. Međutim, ovaj je merlo vino koje bih voleo da pijem svaki dan. Džemasto, slatko od jagode, drvo više naglašeno pre pola godine je sad došlo na svoje. I dalje ima tih kafenih nota, ali one ne ometaju voćnost.

- Daleko je teže napraviti dobro vino od merloa nego od kabernea - ubacuje se Tanja Đurišić. - Ali kada se napravi dobar merlo, onda ga svi volimo. No, za tako nešto potreban je ozbiljan rad u vinogradu.

Na pominjanje Petrusa kao vrhunskog merloa, Tanja objašnjava da je to potpuno druga zemlja, drugo grožđe, te da je u pitanju velika starost vinograda, ono što nama očigledno nedostaje.

Neko od prisutnih poznavalaca napominje da su oba vina iz gornjeg ranga crvenih vina Srbije, da su praktično sve što bi kupac želeo da dobije: voćkasta, prijatna za piće, merlo uz ručak, kaberne kao ozbiljniji uz večeru.

- Kaberne je sam sebi večera i u Župi je on jača priča od merloa - tvrdi Nenad Andrić autor bloga Vinovnik. - Aven je upravo ostvario ono što zagovaram, da sirovinu za crveno vino treba uzimati sa juga, a praviti ga na severu.

Aven online (1)

I dok Branko Mlađenović iz vinarije Patkov podrum podvlači kako su Aven vina iz godine u godinu sve bolja, te da ih izuzetno ceni, Gvozden Radenković (Bela kula) naglašava potencijal bordoških sorti u Župi. Istovremeno iznosi priznanje da je „čovek merloa“, ali da je Cabernet Sauvignon 2018 u ovom trenutku dao mnogo više nego što merlo iz Župe može dati.

Na primedbu Vuletića da će domaže tržište ipak pre prigrliti merlo jer je mek, svilenkast, zreliji, krajnje prijatan, Luković podseća da je prvi ukus koji prepoznamo po rođenju slatko, kao mleko, te da tu slast uvek tražimo i da je tako posmatrano Vuk apsolutno u pravu.

Merlot 2018 iskazanim karakteristikama pokazuje još jednu osobenost, savršeno se slaže uz cigaru. Sočan, pun, sa jakim tercijarnim aromama kože i zemlje inkorporiranim u voćne note, sa završnicom u kojoj ima i suvog grožđa i crne čokolade i duvana i dima, on je pomalo rustikalan, po čemu se veoma razlikuje od jednog novog talasa merloa visokih kiselina.

Cabernet Sauvignon 2018, je vino sveže, potentno, sočnih kiselina i tanina koje pršti od voća. U svakom slučaju, dva veoma različita vina, vina u kojima svako može naći svog favorita, pogotovo ako znate da merlo staje 900 dinara, a kaberne tri stotine više. Neobično niska cena za izvanredan Aven doživljaj.  | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama