Imperator u srpskom krugu organskih vina

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Imperator u srpskom krugu organskih vina

Ono na šta su godinama čekali u vinariji Imperator obistinilo se, konačno je dobijen domaći sertifikat za organsko vino te će na vina iz berbe 2020 biti moguće staviti odgovarajući oznaku „Organski proizvod".

Imperator je jedina vinarija u Srbiji koja već duži niz godina poseduje evropski setifikat za organsku proizvodnju grožđa uključujući godinu 2020, dok se u narednih godinu ili dve očekuje i prestižna Demeter oznaka biodinamičkog uzgoja. Međutim zbog nepostojanja kategorije organsko vino u srpskom Zakonu o vinu nije bilo moguće dobiti oransku oznaku za Imperator vina.

Konačno, u julu 2020. usvojene su odgovarajuće zakonske promene pa je EcoCert organske sertifikate 6. novembra iste godine dobilo prvih deset vina iz te berbe, pet iz vinarije Plavinci i isto toliko iz vinarije MV Mladena Vujuća, a sada im se pridružio i deo portfolija vinarije Imperator. Na dan 11. januara 2021. u krug organskih vina Srbije ušle su etikete: VALERIUS, CLAUDIUS, GRATIANUS, DECIVS, MAXIMIANVS, QVINTILLVS i CONSTANTIVS.

Sertfikovana organska vina sa markicom „Organski proizvod" iz berbe 2020 će moći da se nađu u vinotekama i restoranima kada ta berba krene na tržište. Inače vinarija Imperator je od svih domaćih vinarija najbliža i Demeter oznaci biodinamičkog vina, a koliko je proces zahtevan treba pomenuti da je samo period konverzije i inspekcije u vinogradima pet godina za ovaj sertifikat. |

nazad na vrh

Srodni tekstovi