Upis u Vinogradarski i Vinarski registar

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Foto: Pixabay Foto: Pixabay

U skladu sa Zakonom o vinu svaki proizvođač grožđa (fizičko lice, preduzetnik, pravno lice) koji u vlasništvu, zakupu ili koperaciji ima najmanje 0,1 hektara vinograda ili manje od 0,1 hektara ukoliko grožđe stavlja u promet, ima obavezu upisa u Vinogradarski registar, a svaki proizvođač vina (pravno lice, preduzetnik) ima obavezu upisa u Vinarski registar.

Vođenje ovih registara značajno je kako bi na adekvatan način mogle da se planiraju mere podrške daljem razvoju vinogradarstva i vinarstva, te zarad usklađivanja s propisima Evropske unije gde je vođenje ovakvih registara obavezno.

Uzimajući sve to u obzir, podsticajne mere u Srbiji namenjene investicijama u vinogradarskom i vinarskom sektoru praktično su uslovljene upisom u Vinogradarski registar i Vinarski registar, a upis svakog gazdinstva u njih značajan je i zbog mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja za te namene.

Upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar i proizvođača vina u Vinarski registar odvija se konstatno i nije vremenski ograničen.

Proizvođači grožđa informacije vezane za upis u Vinogradarski registar mogu naći na linku: http://www.minpolj.gov.rs/vinogradarski-registar/

Proizvođači vina informacije vezane za upis u Vinarski registar mogu pronaći na linku: http://www.minpolj.gov.rs/vinarski-registar/

nazad na vrh

Srodni tekstovi