Chateau Kamnik: Poljubac starih prijatelja

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Chateau Kamnik: Poljubac starih prijatelja

Susret sa tri crvena vina skopske vinarije Chateau Kamnik dostupna na tržištu Srbije podvlači izjavu: Godine brzo prolaze, ali neka vina ne stare već samo sazrevaju!

Cuvee de Prestige 2017, Pinot Noir 2016 i Winemaker’s Selection 2018 su etikete iz tri različite berbe vinarije Chateau Kamnik koja nisu dovoljno poznata u Srbiji. Ne zato što nije reč o vrhunskim vinima, jer svako vino Kamnika u svakom pogledu garantuje maksimalnu ekspresiju sunca i teroara, vrhunsko drvo pametno upotrebljeno uz izuzetno profesionalan pristup ne samo tehnologiji izrade vina, već i boce, zatvarača, etikete. Jednom rečju uživanje u vinskoj umetnosti bez rizika. Pa ni količina svetskih priznanja nije upitna.

Recimo, Cuvee de Prestige iz sjajne berbe 2017 nosi na sebi oznaku zlata s nadmetanja najboljih svetskih merloa i kabernea Emozioni dal Mondo Bergamo 2019, iako u kupaži većinskog merloa dobar deo zasluga grle vranac (38%) i kaberne fran (19%). Winemaker’s Selection 2018 krasi Mundus Vini srebro, ali je super-premijum linija rezervi, etiketa Ten Barrels Syrah i Merlot Single Vineyard, koje suvereno dominiraju na letvici svetske vinske slave, odavno grozničavo obuzela ovdašnje obožavaoce velikih strukturnih vina.

- I to je jedini razlog zašto ova tri vina iz cenovno daleko primamljivijeg razreda nisu u glavnom fokusu srpskog potrošača vina - otkriva Momčilo Roganović, distributer Chateau Kamnik u Srbiji.

cuvee de prestige 2017 Kamnik
Cuvee de Prestige 2017

Natalija Kuzmanovska, direktor prodaje skopske vinarije, kaže da njih pino noar i širaz upravo spremamo za izvoz u Australiju, te da se ponovo otvorilo tržište Kanade, a nova odrednica za čuvena Kamnik vina je od nedavno Finska.

Zanimljiva je i činjenica da distributeri u regionu uglavnom kasne godinu dana ili jednu berbu za onim što iz skopske vinarije upravo izlazi na tržište.

- I to je jako dobro jer našim vinima dodatno sazrevanje uglavnom donosi i dodatni kvalitet pa konzumenti stiču bolji uvid u potencijal i najbolje atribute ovih etiketa - napominje Kuzmanovska.

Ponovni susret sa vinom Cuvee de Prestige 2017 Chateau Kamnik, čiju smo prethodnu verziju iz berbe 2016 svojevremeno izneli kao preprouku Vino.rs, zapravo je pokušaj da uvedemo neki red u vatromet sortnih, voćnih, strukturnih impresija koja tri vina pružaju ubrzo nakon otvaranja. Bez previše začkoljica oko dekantiranja i aeriranja sledi pun udar crvenog voća u snažnoj strukturi gde se besprekorno izbalansirane kiseline udružuju sa sočnim taninima koji još uvek zriju noseći ovo vino na daleko više nivoe u narednim godinama. Armirana sa 15,5% alkohola kupaža je precizno definisana i ista kao prethodne godine, pa pravo zadovoljstvo čeka čim skinete meki zlatni čep što štiti sjajno oak aged (odnegovano u hrastu) vino.

winemakers selection
Winemaker’s Selection 2018

Tek 0,5% manje alkohola nosi Winemaker’s Selection 2018. Najmlađe je, ujedno i jedino vino sa naznakom da je pažljivo selekcionisano grožđe organskog porekla, bilo da su to vranac i merlo u prvom planu po količini (po 40%) ili karmenere čijih 20 procenata izvanredno utiče na duboku crvenu boju i krajnje zanimljiv aromatski izraz kupaže. I da, veoma čvrsta aluminijumska kapica, za razliku od meke zlatne na vinu Cuvee, pomoći će da u potpunom mraku razlikujete ove dva vina. Baš kao i sadržaj u čaši...

Naime, uopšte nije bitno da li je Winemaker’s Selection na Decanteru samo bronzani, ili u Nemačkoj samo srebrni, to je čisti ekstrakt ideje o vinskom sadržaju koji je snažnim voćnim i začinskim tonovima dekorisao puno mišićavo telo spremno da posećuje teretanu i uz bilo kakva naprezanja dugi niz godina održava kondiciju. Kao da se svaki mišić savršeno temperiranog vranca upreo sa voćnom merlo podlogom samo kako bi začinski gejzir karmenerea izbacio visoko iznad površine vina. Drugim rečima, slast hrasta u vinu Cuvee ovde je mimikrirana začinskim efektima koji dugo traju u završnici sposobnoj da podnese jetke šamare kolutova jako začinjene italijanske kobasice. Zbilja vanserijski primer vrhunskog vina za 1.400 dinara.

I dok bi Cuvee bez trunke saosećanja porinuli u srednje pečeni biftek ili desert, Winemaker’s Selection u dimljene šunke, jake sireve i slično, čini se da je Pinot Noit 2016 prava mera za dinstanu teletinu, crveno meso na žaru, ali i brojna druga kuvana jela sa mesom.

Pinot Noir 2016 Kamnik
Pinot Noir 2016

Najmanje alkohola (13,5%) ne znači i najmanje užitka. Idealna pino boja, elegantna i složena struktura, uz jedno posebno iznenađenje: probali smo isto vino pre tačno dve godine i njegova svežina se nije pomerila ni za mrvu. Naprotiv. Još tada smo se čudili kako ovaj pino može stati u kategoriju od desetak evra, a tek sad kada je već tri godine u boci? Jedino su se tadašnje arome u završnici (suve šjive, crne trešnje, ponovo mnoštvo začina i pomalo dima) sublimirale u fine naznake marcipana koje pažljivim degustiranjem naravno ponovo možete raščlaniti.

Ono što Pinot Noir 2016 svrstava u favorite je i savršena kompatibilnost sa masnim žutim sirevima, svim vrstama pečuraka i mesa, a jagnjetinom pod sačem pogotovo. I tada smo pre dve godine pomenuli kako proizvođač tvrdi da etiketa ima potencijal odležavanja nekoliko godina, a sada smo apsolutno sigurni u to da ga možete pohraniti u svoju kolekciju i zaboraviti na njega barem još pet do deset godina. Da vas još jednom iznenadi i oduševi. |

Foto: Promo vinarija Chateau Kamnik
nazad na vrh

Srodni tekstovi