Chicha za Brazil

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Chicha za Brazil

Iako je pandemija virusa mnogima učinila 2020. godinu najgorom do sad, za neke izgleda i nije bila toliko loša. Naime, restoran i vinarija Škrbić u Borči, nadomak Beograda, činio se neko vreme samo kao dosanjani vinski san poznatog džudo sudije Siniše Škrbića.

A onda se iz Brazila začuo dobar glas, toliko dobar da se rodio i novi, još veći san, sada u selu Mrčić, desetak kilometara od Valjeva, gde se podižu novi vinogradi i nastaje nova vinarija.

Nakon što su 2019. godine prva vina iz Srbije za Brazil izvezle vinarije Jeremić i Jović, od nedavno se u toj velikoj zemlji nalaze i vina malo poznate vinarije Škrbić, Chicha.

Sve je krenulo tako što je Raša Lazarević, bivši ambasador Srbije u Brazilu, jednom prilikom poneo Škrbićeva vina u Brazil. Ona su se odmah svidela poznatom lokalnom distributeru i uvozniku vina Fernandu Zamboniju, posebno etiklete Cabernet Sauvignon 2013 Rezerva Chicha, Merlot 2013 Rezerva Chicha i Rose Chicha 2017 od sorte hamburg. Ali, uvoznik je želeo lično da upozna Škrbića pre nego sklopi posao. Bilo je to u leto 2019. godine. Škrbić je, međutim, imao drugih obaveza pa je u Brazil uspeo da ode tek početkom decembra 2020. godine.

chicha brasil (4)
Prijateljstvo preko vina, Fernando Zamboni, Siniša Škrbić i Salu Vijeira u restoranu Salustiano

- Fernando u Brazilu pored distribucije vina drži i Vinski klub u kojem je oko 25.000 članova i kojima uz vinski magazin dostavlja i po neko manje poznato vino. Kada je bio kod nas u regionu odlučio je da iz svake države koje su nekada činile Jugoslaviju uzme po tri etikete upravo za tu svrhu. Od nekih 50 ili 60 uzoraka vina raznih srpskih vinarija koje je imao prilike da probao odabrao je ona iz vinarija Jeremić i Jović, a sada je tom spisku dodao i naša vina - objašnjava Škrbić.

Najveći ispit za Škrbićeva vina u Brazilu bio je u restoranu Salustiano, Fernandovog prijatelja Salu Vijeira. Uz vino i tradicionalne specijalitete od mesa rodilo se i novo prijateljstvo.

- Zaljubio se čovek u moja vina, pa i u konjak koji sam poneo. Kaže mi: „Okej vina, to je dogovoreno, ali ovo je najbolji konjak na svetu i kupujem ga za sebe!“ - smeje se Siniša i objašnjava kako Fernando ima trgovačku ispostavu u Bugarskoj odakle vina kreću za Brazil.

Prva paleta Chicha vina već je otišla, a pošto prodaja dobro ide pakuje se i nova. Cilj je da u dogledno vreme ode čitav kontejner.

chicha brasil (3)
Mladi zasadi u selu Mrčić, valjevski kraj dobija novu vinariju

Inače, kao magistar elektrotehnike i čovek koji je život posvetio nauci i sportu, pri čemu je vino velika ljubav i hobi koji bi želeo da mu jednoga dana bude glavna preokupacija, Škrbić je u Novom Sadu na Fakultetu za inženjerski menadžment i ekonomiju odbranio doktorsku disertaciju na temu „Koeficijent iskorišćenja biomase iz poljoprivredne proizvodnje u AP Vojvodina“.

- Biomasa je kao alternativni izvor energije velika šansa jer sam siguran da ćemo veći deo energije morati da dobijamo iz takvih izvora. To nas obavezuje i EU gde ne možemo ući ako nemamo barem 26 procenata energije proizvedene na taj način. U zavisnosti od sorte sa jednog hektara dobijemo četiri do šest tona biomase jake kalorijske moći koju vinogradari inače bacaju i pale. Još je dramatičnije u Vojvodini gde je najviše takvih ostataka.

Ako kukuruz posečete samo pet santimetara niže dobijete 10 procenata energije više, a svaku stabljiku kukuruza možete podeliti na četiri dela. Razvio sam matematički model prema kome četvrtina stabla ide za prostirku i zaoravanje, četvrtina za stočnu hranu, četvrtina za industrijsku proizvodnju papira i kartona, a samo jedna četvrtina za biomasu koja može da stvori energiju idealnu za grejanje. Ali tu država mora da se uključi i subvencioniše opremu koja nije jeftina, moraju se uvesti i povlašćene tarife za proizvodnju energije.

vinarija skrbic chicha
Ostvarenje sna, Siniša Škrbić

Kao specifičan eksperiment Škrbić sada podiže šest hektara sopstvenih vinograda u selu Mrčić nedaleko od Valjeva. Na vrhu brdašceta, osamdesetak metara visinske razlike od podnožja uzdiže se privatna kuća sa bazenom okružena mladim vinogradima morave, tamjanike, šardonea, sovinjon blana, kabernea, širaza, kaberne frana i muskat hamburga, a biće i stonih sorti. Tu je i pola hektara šume namenjene etno turizmu.

- Ispod kuće gradim novu vinariju kapaciteta 50.000 litara uz veliki restoran za 250 do 300 ljudi, teniski teren, fitness, spa centar. Privatna kuća koja će povremeno biti u funkciji izdavanja, bazen i sve ostalo grejaće se i leti i zimi biomasom iz voćarsko vinogradarske proizvodnje kao potvrda mog doktorskog rada.

Dok pijemo potpuno mladi i dosta svetli Cabernet Sauvignon Chicha visokih sočnih kiselina sa 13% alkohola ostavljamo Škrbića da sanja svoj novi san.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi