Da li ste probali beli prokupac?

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Da li ste probali beli prokupac?

Srpsko autohtono grožđe prokupac iz berbe u berbu zauzima sve značajnije mesto na vinskoj sceni. A sve to će dodatno biti naglašeno kada prokupac iskaže potencijal u različitim stilovima proizvodnje vina. Jer, uz klasične crvene i roze varijetete, ne tako davno dobili smo i polusuvi prokupac u amareto varijanti, a sada se u župskoj vinariji Milanov Podrum radi beli prokupac i u pola glasa najavljuje mogući penušavac od prokupca!

Do premijere će proteći još neko vreme, ali smo od vlasnika vinarije Milana Aleksića saznali mnogo toga zanimljivog o ovom belom vinu od najpopularnije srpske crvene sorte.

- Beli prokupac u Župi nije nepoznata i nova stvar - razvejava veo tajne Aleksić. -  Kao prvo, neće ova sorta ni na svakom terenu u Župi dati grožđe odlično za crvena vina, i drugo, prokupac sazreva kasno i jako je velika razlika od berbe do berbe. Sve su to bili razlozi zašto su nekada vinari iz nekih berbi pravili beli prokupac. Ali, iako se pravio u prošlosti, vino verovatno nije bilo takvog kvaliteta kao ovo danas što može da se dobije. Procedura je naizgled jednostavna, ali potrebno je dosta znanja udruženog sa savremenom tehnologijom.

Kako se pravi beli prokupac?

Milanov podrum 037

Milan, inače izuzetno cenjeni zaštitar u brojnim srpskim vinogradima, kaže da je važna dobra i pravovremena berba u toploj godini, ali i posebna pažnja pri otakanju vina. Uostalom, prvo ovakvo vino u maloj količini proizveo je 2016. godine, da bi naredne dve bile neuspešne jer se crvena boja „probila“. Tek je 2019. dobijena veća količina belog prokupca u flaši.

-  U suštini, kad izmuljate ohlađeno grožđe i sacedite prokupac dobijete širu bele boje sa tek prizvukom crvenkastog odsjaja. Bitno je da se jako brzo uradi odvajanje peteljki i praktično se uzima samo taj prvi bezbojan deo samotoka. Čim umesto sivkaste tečnosti krene nešto pink da se pojavljuje proces se prekida. Pošto ne možeš stopostotno da oduzmeš antocijane prokupcu (koji daju crvenu boju pokožici) ovo je zapravo vino u kome maceracija traje minus jedan sat - kaže uz smeh.

Očigledno da „izbeljivanje“ prokupca nosi mnogo neizvesnosti, pa nas zanima kome je namenjeno i ima li kakve filozofije u toj boci. Uostalom, da li je možda vinarski greh u Župi napraviti belo vino od kvalitetnog grožđa prokupca?

- Greota bi bilo upropastiti dobro crveno grožđe od koga može da se dobije dobro crveno vino i napraviti od njega belo. Ali filozofija gajenja grožđa i berbe je potpuno drugačija kod grožđa za crveno vino u kome jurite momenat da semenka bude zrela i dostignuta fenolna zrelost od koje zavise i arome. Za beli se prokupac radi samo menadžment kiselina i pH vrednosti jer se grožđe bere mnogo ranije, zbog čega aromatski nema nikakve veze u poređenju sa crvenim. Upravo je zato pogodilo deo vinske publike koji voli da pije autohtone sorte, a crveno vino i prokupac im kao takav ne prija. To je uglavnom ženski deo publike što spas nalazi u belom prokupcu koji je pritom rashlađen i sa 12% alkohola krajnje egzotičan.

Milanov podrum 037

Za kraj, zbog čega je Milan uopšte krenuo da pravi beli prokupac i da li je realno uskoro očekivati možda i penušavac od ove sorte?

- Verujemo da je prokupac dobra sorta grožđa sa potencijalom za kvalitetna vina i da ima veliku šansu na nekim međunarodnim tržištima. Želeli smo da inovativnim načinom razmišljanja pokažemo još jedno njegovo lice i zato su etikete vinarije koncipirane na činjenici da je naš Univerzum sastavljen od četiri glavna elementa: Zemlja je crveni, Vatra je roze, a Voda bi naravno bio beli prokupac. Ostaje nam Vazduh gde bi se najverovatnije zakačio prokupac i kao penušavo vino. Zasad imamo tri boje prokupca, a uskoro... Eto, to je bila ideja.  | 

Foto: B. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama