Prokupac za Ameriku

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Prokupac za Ameriku

Vino Prokupac šumadijske destilerije i vinarije Podrum Pevac uskoro će biti dosptupno i na američkom tržištu. Za sada je potpisan petogodišnji ugovor koji pored vina obuhvata i rakije i druge proizvode.

Iako su svojevremeno rakije bile u prvom planu, vina iz Podruma Pevac veoma brzo napreduju na listi međunarodne popularnosti. Tako je u poslednjih godinu dana osvojeno više zlatnih i srebrnih medalja na balkanskom nadmetanju BIWC i austrijskom AWC. Najviše pažnje na tim ocenjivanjima privukli su šardone Gušt, koji je osvojio zlatne medalje na oba pomenuta takmičenja, te blend kaberne sovinjona i kaberne frana Zagrljaj. Međutim, u Ameriku je ipak otišao Prokupac iz berbe 2018 i to bez ikakvih međunarodnih priznanja.

vinarija pevac
Podrum Pevac je još jedna uspešna vinska priča Srbije

Masivna, neobična flaša sa reljefnom bakarnom etiketom čuva u sebi autohtonu sortu odležalu godinu dana u srpskom bariku, a prvih nekoliko paleta upravo je krenulo preko okeana. Ići će i ostala vina kasnije tokom godine.

   - Brojke zapravo nisu bitne, već to da je neko iz Amerike uvezao i za nekoliko godina unapred otkupio neko srpsko autohtono vino - ističe Aleksandar Stanković, vlasnik vinarije. - Firma iz Sent Luisa Grand Prix Beverage uvozi od ranije desetak naših rakija, a evo sad i prokupac. To možda nije vino koje po nekim karakteristikama može da se meri sa skupim kalifornijskim kaberneom, ali je autentičan proizvod, kvalitetno urađen i u skupoj ambalaži. Praktično, dali smo im srpski mercedes!

Podrum Pevac već izvozi vina u Australiju, Crnu Goru, Holandiju, a do saradnje s američkim uvoznikom došlo je slučajno pre četiri-pet godina kada su agenti od vlasnika dobili nalog da šire asortiman. Putem Interneta zašli su i u Šumadiju, dopao im se Pevac dizajn, priča, a najzanimljivije je što posle svih tih godina uspešne saradnje Aleksandar tvrdi da te ljude, osim preko telefona i maila, nikada nije ni sreo. |

Foto: Vinarija Podrum Pevac Promo
nazad na vrh

Srodni tekstovi