Iz Vršca nešto autentično

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Foto: Vinarija Drašković Promo Foto: Vinarija Drašković Promo

Transparentno žuta, upečatljiva, mladalačka, osvežavajuća, takva je etiketa prvog vina iz nove Authentic linije vršačke Vinarije Drašković!

Pod nazivom Beli Pinot upravo je na scenu stupilo suvo sortno vino od burgundca belog (pino blan) sa 13% alkohola koje je nakon nežnog presovanja rashlađenog kljuka i fermentacije na kontrolisanoj temperaturi i finom talogu u tankovima odležalo devet meseci.

Kao najava linije Authentic, sa težnjom da se prikaže esencija vršačkog teroara, osobitost predstavlja činjenica da je Beli Pinot dobijen sa poteza Hervis od jedinstvenog i starog, takozvanog guduričkog klona. To je uostalom bila jedna od ideja prilikom planiranja ove veoma zanimljive linije vina u kojoj će se iskazati stari vinogradi, lokalni klonovi ili retke autohtone sorte pronađene isključivo u Vršačkom vinogorju.

U vinu Beli Pinot 2019, složena aromatika u kojoj se prepoznaju tonovi bagremovog cveta, livadskog meda, suvog voća, muskatnog orašćića i korice hleba, ispraćena je na nepcu elegantnim, kremastim ukusima koji ostavljaju snažnu impresiju.

Iako im je Muskat Otonel najpopularnija etiketa, u Vinariji Drašković izuzetno su zadovoljni i svojim najsuvljim vinom iz Classic linije Burgundac Beli, dok smatraju da Beli Pinot, proizveden u ograničenoj seriji od 6.000 boca, visoko odskače od svega. Ovo će se vino kontrolisano prodavati isljučivo u SL vinotekama i odabranim restoranima.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi