Novo vinsko lice makedonske kratošije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Novo vinsko lice makedonske kratošije

U organizaciji makedonskog udruženja somelijera MASOM održan je nedavno webinar i onlajn degustacija vina pod naslovom „Novo vinsko lice makedonske kratošije”.

Bilo je reči o istorijatu i potencijalu sorte, te načinima za prevazilaženje njenog relativno inferironog imidža u svetu, a učesnicima ovog onaljan događaja dostavljen je Wine Tasting Box s uzorcima 12 vina. Uz makedonske kratošije na degustaciji je bila i jedna iz Crne Gore, ali i vina od sorti tribidrag, zinfandel i primitivo, što su sve nazivi kratošije u različitim sredinama i državama.

WTB2TR

Tokom degustacije učesnici su davali svoje procene o kvalitetu, kao i o mogućoj zemlji porekla vina. Nešto manje od trećine njih prepoznalo je vina iz Severne Makedonije, primitivo nije niko locirao kao vino iz Italije, dok su za američki zinfandel mnogi tvrdili da je italijanski primitivo. Dosta njih je za uzorak hrvatskog tribidraga odgovorilo da je vino iz Crne Gore, dok je bilo i onih koji su crnogorsku kratošiju identifikovali kao hrvatsko vino. Što se tiče ocene kvaliteta, čak 82% njih je dalo ocene u skladu sa tim kako ih je i sam organizator pre degustacije kategorizovao.

Pojavljivanjem novih etiketa kratošije u premijum segmentu makedonskog tržišta,ova sorta doživljava svojevrsni povratak na veliku vinsku scenu. Raskošna i ekstraktivna, baršunastih tanina i kompleksnog aromatskog profila koji proizilazi iz različitog nivoa zrenja svakog zrna kao i odležavanja u novim hrastovim buradima, sve to daje pečat ovoj sorti i šansu da izađe iz senke svoga poznatijeg potomka vranca koji poslednjih godina beleži značajne uspehe na ocenjivanjima u svetu.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi