Svestki sjaj regionalne legende Tikveša

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Foto: Vinarija Tikveš Promo Foto: Vinarija Tikveš Promo

Crveno vino T'ga za jug 2019 vinarije Tikveš osvojilo je dvostruku zlatnu medalju na najvećem i najprestižnijem vinskom takmičenju u Hong Kongu China Wine & Spirits Awards Best Value 2021 u Kini, ali to nije sve.

Prema ocenama žirija koji čini od više od 100 vinskih sudija nominovanih od strane najvećih uvoznika vina, restorana i specijalizovanih prodavnica u Kini, zlato je dodeljeno i vinima Vranec Special Selection 2018, Cabernet Sauvignon Special Selection 2019, te Domaine Lepovo Grand Cuvee 2016. Srebrnom medaljom odlikovana je kupaža sorti grenaš noar i sira Vase de Pierre 2018, dok je bronza pripala vinu Тerrasse a l’Ombre 2018, a oba su iz francuskog ogranka Tikveš Châteaux & Domainеs, vinarije Chateau de Gourdon.

U konkurenciji najpoznatijih svetskih vinskih brendova, izuzetno priznanje pripalo je vinu T'ga za jug što je krunska potvrda kvaliteta jednog od najpopularnijih vina ex-YU regiona svih vremena.

Koliko dvostruko zlato vredi u Kini, pogotovo kod vina sa izvanrednim odnosom cene i kvaliteta kakvo je T'ga za jug, lako je izračunati. Pogotovo kad se zna da ova zemlja godišnje uveze vina za više od 20 milijardi dolara, a da su jedan od ključnih elemenata za formiranje cena na tom tržištu nagrade na osnovu kojih potrošači grade mišljenje o vinu. Samo procenjivači na China Wine & Spirits Awards Best Value godišnje prodaju 75 miliona boca vina i alkoholnih pića, što ovo takmičenje čini najuticajnijim u prodaji vina i alkoholnih pića na svetu.

Nadmetanje u Hong Kongu je bilo drugo internacionalno takmičenje u ovoj godini na kome Tikveš Châteaux & Domainеs, kao najnagrađivanija vinarija u regionu tokom 2020. godine sa osvojenih 130 prestižnih međunarodnih nagrada i priznanja učestvuje i postiže uspeh koji joj, ali i čitavom ovdašnjem regionu, dodatno otvara vrata ka tržištu Kine potvrdom kvaliteta vina sa Balkana.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi