Postanite virtuelni vinar

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Postanite virtuelni vinar

Svet gejminga jedna je od najekspanzivnijih grana razvoja i bilo je samo pitanje trenutka kada će se vinarska priča inkorporitati u taj profitabilni virtuelni kosmos.

Iv Holer (Yves Hohler), dizajner i suosnivač mlade firme Broken Arms Games stacionirane u Italiji u Pijemont, došao je na ideju da napravi simulaciju Hundred Days (Winemaking) koja zapravo predstavlja životni ciklus lista vinove loze od proleća do jeseni. Tokom tih sto dana, imate priliku da u potpunosti upravljate virtuelnom malom napuštenom vinarijom sedeći u udobnosti svog doma, da uzgajate sopstveni vinograd, pratite godišnja doba, vremenske prilike.

Svaka odluka u tom procesu, bilo u vinariji ili vinogradu, uticaće na kvalitet i količinu vina. Uz obavezu da gradite i opravdavate reputaciju vaše firme u svetu suočavate se sa realnim problemima sa kojima se susreću i pravi, živi vinari.

team
Proizvodnja vina kao izazov i zabava, Iv Holer (prvi s leva) i ostatak tima Broken Arms Game

U igri su korišćeni originalni podaci dobijeni od proizvođača vina iz regije Pijemont ali je za krajnji uspeh definitivno potrebno osnovno predznanje o održavanju loze i spravljanju vina koje usavršavate tokom igre započete isključivo sa sortom barbera. Uz duže igranje izbor sorti je sve veći, pa se u vašem vinogradu pojavljuju šardone, nebiolo, arneis, dolćeto, korteze...

Prolaskom vremena dolaze promene godišnjih doba, čeka vas orezivanje, odabir uzgojnog oblika, tretiranje vinograda, izbor preparata. Pritom, imate sve bitne podatke, od ekspoozicije terena do detalja o količini pH, kiselina, šećera. Od vaših sposobnosti do dana berbe zavisiće kvantitet i kvalitet grožđa, gde imate izbor prodati ga odmah kao sirovinu ili sačuvati za dalju preradu.

U sistemu prerade birate jačinu presovanja i dužinu maceracije, čime određujete stil vina. Naravno, uključen je i izbor kvasaca, dužina odležavanja, ali i posude u kojima će vino odležavati. Samo za koji se barik odlučiti?

hundred days 2
Hundred Days je i pre premijere privukao pažnju gejmera, finalna verzija biće dostupna od 13. maja

Konačno, došlo je vreme da se razmišlja o flaširanju gde vas čeka odabir boce (izgled i boja), zatvarača, izgled etikete. Nakon toga kreće određivanje cene vina jer stižu ponude kupaca, pa preostaje izbor sa kim želite da poslujete.

Još je mnogo zanimljivih detalja sa kojima ćete se susresti, kao što su proširenje zemljišta, izbor mehanizacije, opremanje vinarije itd. Trenutno je dostupna samo demo verzija, dok će full varijanta preko Steam platforme za igranje biti dostupna na nekoliko jezika od 13. maja.

No, ako mislite da je ovo samo zabava za trošenje vremena, budite svesni da je autor ozbiljno u materiji. Naime, Iv Holer se kao dete pre tridesetak godina sa porodicom preselio iz Švajcarske u Italiju gde je diplomirao u Visokoj školi za enologiju Umberto kako bi se što bolje uklopio u porodični posao bavljenja vinarstvom, tako da su mnogi delovi igre zasnovani na vlastitom iskustvu.

16

- Većina kreativnog tima Hundred Days rođena je i odrasla u vinskoj sredini, uključujući i moju porodicu, tako da sam posedovao set veština koje smo mogli koristiti u video igri - kaže Iv u razgovoru za Vino.rs uz napomenu da je zbog rada na igricama presto da s ebavim vinogradom još 2008. godine, ali i da se priprema za ponovni povratak među stvarne čokote.

Interesovalo nas je koja su njemu omiljena vina i da li je imao prilike da proba neka iz Srbije?

- Najdraža vina su mi penušava, od šampanjca do penušavaca Alta Langa i apelacije Trento DOC. Srpska vina, nažalost, još nisam probao. Ali, imam dosta gaming fanova tamo tako da planiram putovanje u Srbiju, što će biti prava prilika da se probaju vina.  |

Piše: Miloš Karna
Foto: Broken Arms Games
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama