Omaž srpskoj platini

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Omaž srpskoj platini

Ekskluzivni trijumvirat barikiranog šardonea Omnibus Lector vinarije Erdevik predstavljen je u limitiranoj seriji od samo 50 numerisanih kutija pod nazivom Platinum Collection, a sadrži po jednu bocu iz tri različite berbe: 2015, 2016 i 2017. 

Vinarija Erdevik je ovim potezom zapravo izašla u susret vrhunskim poznavaocima vina i posebno ljubiteljima sorte šardone jer Platinum Collection predstavlja omaž najvećem uspehu jednog srpskog vina u istoriji srpskog vinarstva.

Prestižna platinasta medalja i svetski vrednih 97 poena koje je na najprestižnijem globalnom ocenjivanju vina Decanter (DWWA) u Londonu osvojilo vino Omnibus Lector 2015 već je po sebi dovoljan razlog da se posegne za elegantnom kolekcijom. Međutim, u mladoj vinariji želeli su ovim potezom da ponude još širi uvid u značaj svetskog priznanja i samog vina.

- Ideja je bila da se nagrađivanom vinu iz berbe 2015 smelo dodaju vina iz dve sukcesivne berbe kako bi se stekao jasan utisak da je najveća vrednost vinarije Erdevik zapravo neprevaziđeni prirodni potencijal vinograda - objašnjavaju autori jedinstvenog kompleta.

I samo da podsetimo, vino Omnibus Lector 2015 donelo je srebrnu medalju kao prvo prestižno priznanje vinariji Erdevik sa najcenjenijeg nadmetanja šardonea Citadelles du Vin u Francuskoj 2017. godine, da bi se 2020. godine u Londonu popelo na pijedestal novije srpske vinske istorije što samo govori u prilog potencijalu daljeg odležavanja ovog vina, baš kao i naslednika iz narednih berbi.

Sve boce imaju savršeno poreklo i dolaze iz arhive vinarije Erdevik u kojoj se nalazi još svega nekoliko stotina flaša Omnibus Lector vina iz 2015. godine. Pritom je i srebrom nagrađeni na Decanteru Omnibus Lector 2017 sve teže pronaći u prodaji pa se čini kako je Platinum Collection jedinstvena prilika da ovim šardoneom obogatite sopstvenu kolekciju omiljenih vina.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi