Sagmeister u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Jedan od pionira organske proizvodnje vina u Srbiji, Erne Sagmajster Jedan od pionira organske proizvodnje vina u Srbiji, Erne Sagmajster

Sve popularnija vinarija Sagmeister iz Kanjiže održala je u petak čak dve prezentacije svojih vina u beogradskoj vinoteci Organski podrum Doo na Dorćolu.

Tom prilikom vinar i vlasnik vinarije Erne Sagmajster predstavio je šest svojih vina, sva rađena po principima organskog vinarenja, na autohotnim kvascima i uz minimalne intervencije u podrumu. Prvo su poslužena bela vina od dve lokalne sorte s Fruške gore, rađena i flaširana bez dodatka sumpora, poletno sveža Sremska zelenika zero 2018 prijatnih kiselina i Lipolist zero 2016 koji je macerirao nedelju dana na pokožici i više poprimio stilske obrise blago oksidiranih belih vina francuske Jure nego tipičnih oranž vina.

Usledio je potom miniciozno slojeviti Furmint Kanias 2017, vino od sorte koja je vinariji Sagmeister 2019. godine donela priznanje za najbolje organsko belo vino Srbije. Punog ukusa, precizno, ovo je karakterno vino protkano finim herbalnim notama kroz koje se pomaljaju voćni tonovi kruške i vinogradarske breskve, dok dugom i naglašeno mineralnom završnicom dominira citrusno voće.

Crveni segment otvorila je Kadarka Kanias 2017, još jedno srpsko vino s ozbiljnim potencijalom. Pomalo nalik crnom pinou, s obiljem zavodljivih aroma jagodastog voća i nežnim, svilenkastim taninima na jeziku, na neki način gotovo je senzualno zaobljeno. Kada bih radio vinsku kartu neke javne kuće, ova bi se kadarka obavezno tu našla!

Sagmeister 9343
Priča koja nezadrživo raste, Sagmeister vina na degustaciji u Organskom podrumu Doo

Budući da je reč o vinu koje je neposredno pred degustaciju pretočeno iz bureta u svega nekoliko flaša za ovu priliku, Sagmajster ni u njega nije dodavao sumpor, mada će minimalne količine ipak staviti kada za koju nedelju krene flaširanje za tržište.

- Sumpor sada nije potreban, ali ću ga ipak nešto malo dodati kako bi vinu omogućio nesmetani nastavak sazrevanja u boci i da dostigne maksimalni potencijal za nekih pet godina - kaže Sagmajster.

Baš kao i prethodni furmint, i ova kadarka je single vineyard vino iz vinograda Kanjaš (Kanias) na 280 metara nadmorske visine iznad mesta Neredin na Fruškoj gori, u čijem sastavu zemljišta dominira krečnjak što se lepo očitava u mineralnim pasažima koji krase ta vina.

Sagmeister 9362
Posetioci su mogli da probaju i vina kojih neće biti na tržištu

Dugo očekivani Breton Cabrenet Franc 2017, potpuno nova etiketa za vinariju Sagmeister, već je u krugovima onih koji su imali prilike da ga probaju dobilo epitet jednog od uzbudljivijih predstavnika ove sorte u Srbiji. Nefiltrirano, sočne teksture, s obiljem svežine, ima tu i lepih zemljanih tonova koji se probijaju kroz bogatstvo crvenog i tamnog bobičastog voća... Sve u svemu, tipičan fran u maniru vina s minimalnim intervencijama, u suštini nalik onima koja dolaze iz doline Loare. Ipak, kao da nedostaje finesa koje bi vino uzdigla do nivoa kadarki iz Sagmajsterovog podruma. U svakom slučaju ostaje da se vidi da li će ovaj kaberne fran završiti samo kao eksperiment budući da je napravljen od grožđa iz jednog od susednih vinograda i to u svega dva bureta. Ili će u budućnosti postati nešto više...

Konačno, Pinot Noir 2016 iz kasne berbe, kojeg ima toliko malo da ga uopšte i neće biti na tržištu, bio je, što se kaže, trešnja na torti za posetioce ovih degustacija. Ovaj ekskluzivitet sadrži nekih dvadesetak grama zaostalog neprevrelog šećera, ali zahvaljujući dobrim kiselinama sačuvao je karakter, svežinu i suštinu pino noara. Iako ga je lakše zamisliti kao meditativno vino, ovaj „slatkiš“ bi sasvim dobro mogao da isprati i pojedina gastronomska jela, poput začinjenih pašteta, recimo. Ovom prilikom ispratio je cigaru i zalazak sunca nad Dorćolom.  |

Tekst: Viktor Čikeš
Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi