Švabica, ukroćena goropad

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Švabica, ukroćena goropad

Novo vino na srpskom tržištu, rajnski rizling Švabica Reserve 2019 Patkov vinograd rezultat je jedne sjajne godine i ne malog entuzijazma vlasnika ove minijaturne vinarije u Krčedinu Branka Mlađenovića i Mirjane Đurđević koji su kroz nekoliko prethodnih berbi grašca uspeli da naprave jednu od najoriginalnijih vinskih priča na aktuelnoj vinskoj sceni Srbije s etiketama Knjaz Miškin 2016, Majstor i Margarita 2017 i Đepeto 2018.

A Švabica je, kao što to često biva, nastala u neku ruku slučajno, čak pod pretnjom! Naime, nekoliko redova rajnskog rizlinga kojeg imaju u vinogradu služilo je u prethodnim berbama da obogati njihove etikete grašca, ali su stalno imali probleme s tim rajnskim čokotima.

Patkov vinograd 9
Patkov vinograd ima status male kultne vinarije Srbije, Mirjana Đurđević i Branko Mlađenović

- To je strašno nestašno grožđe koje ne možeš da umiriš na žicama u vinogradu, sve se prevrće i džiklja na sve strane - kaže Mirjana, inače profesor po struci i popularni pisac kriminalističkih romana. - Posebno prvih godina nije bilo baš nekog roda, čak se i nekakva pošast zapatila. Sve u svemu, toliko nas je taj rajnski mučio da mu je Bane te 2019. godine zapretio: „Pazi šta ćeš da radiš ove godine jer ću da te čupam“! I kao da je čuo pretnju, te godine rodio je kao blesav, a grožđe vrhunskog kvaliteta. I s obzirom da je ranije došao na berbu od grašca, rešimo da ga posebno flaširamo.

Ideja je bila da na tržište izađe sasvim mlad, prošle godine, ali je korona učinila svoje i Švabica je ostala da odležava još godinu dana u sudovima te tako sticajem okolnosti postade i - rezerva!

švabica etiketa1
Originalna etiketa za originalno vino, Švabica je dostupna samo na pragu vinarije

- Ovo je prvi rajnski rizling kod nas posle 10 godina, ako ne i više, koji miriše kako bi rajnski rizling trebalo da miriše - s neskrivenim oduševljenjem konstatovala je nedavno tehnolog Tanja Đuričić za Švabicu koje ukupno ima svega 600 litara.

Interesovalo nas je i odakle naziv Švabica?

Objašnjenje stoji na etiketi u citatu iz istoimenog romana Laze Lazarevića:Ponosita kao D-mol, maže kolena petroleumom“. A upravo je petroleum ta karakteristična aromatska nota koja se javlja kod vrhunskih rajnskih rizlinga posle nekoliko godina odležavanja. 

Nažalost, Švabice Iz berbe 2020 neće biti. Korona je i tu učinila svoje, dosta vina je ostalo u vinariji, nije bilo viška sudova, pa su i rajnski i grašac završili u kupaži kao Knjaz Miškin 2020.

- Iskreno, Švabice će biti kad je bude bilo - kažu u vinariji Patkov vinograd.

Ovde ćemo dodati i to da ove iz berbe 2019 sigurno neće biti u prodavnicama, već će isključivo moći da je probaju gosti vinarije. Naravno, ako vas pas Musa pusti da uđete i ako se Švabica još nije popila.

Foto: Ivana Čutura i arhiva Vino.rs
nazad na vrh

Srodni tekstovi